Rozumiem, ?e niektrzy m??czy?ni uwa?aj?, ?e kuchnia jest miejscem dla kobiety. Mimo, ?e bardzo lubi? gotowa? to nie zgadzam si?. Uwa?am, ?e m??czy?ni rwnie dobrze radz? sobie w kuchni. Dzisiaj przepis idealny w?a?nie dla nich.
Do tego przepisu potrzebujemy ciasto kruche. Je?li jednak nie czujecie si? na si?ach, albo po prostu nie macie czasu to mo?na u?y? gotowego ciasta kruchego, ktre mo?na znale?? w ka?dym sklepie. Jednak je?li kto? chce sprbowa? podaje przepis na moje s?one ciasto kruche. ?eby troch? 'odchudzi?’ nasze danie doda?am po?ow? m?ki pe?noziarnistej. Mo?na oczywi?cie doda? ca?? m?k? pe?noziarnist?, albo pszenn? w zale?no?ci jak wolimy 🙂 zabieramy si? za gotowanie!
sk?adniki:
na ciasto kruche:
2 jajka
200 g m?ki (100g pe?noziarnistej + 100g pszennej)
p? kostki mas?a
1 ?y?eczka soli
1 ?y?eczka proszku do pieczenia
kawa?ek mas?a
bu?ka tarta
nadzienie
2 ?rednie cebule czerwone
6 plastrw boczku
3 plastry szynki szwarcwaldzkiej
4 plastry w?dzonej szynki
2 jajka
100 g ?mietany 18%
50 g ?mietany 30%
(lub 150g ?mietany 22%)
sl i pieprz
ga?ka muszkato?owa
papryka s?odka
olej
Zaczniemy od ciasta. M?k? wysypujemy na stolnic?, robimy kopczyk i wbijamy jajka. Mas?o kroimy na ma?e kawa?ki i uk?adamy na oko?o m?ki. Dodajemy sl i proszek do pieczenia. Wszystkie sk?adniki szatkujemy ze sob?. Szybko zagniatamy ciasto i odstawiamy do lodwki na oko?o 30 minut. W tym czasie mo?emy zrobi? nadzienie. Boczek i szynk? kroimy i przysma?amy na oleju. Cebul? kroimy w pirka i wrzucamy na patelni?. Sma?ymy do zrumienienia boczku i cebuli. Do miski wbijamy jajka, dodajemy ?mietan?, solimy, pieprzymy i dodajemy ga?k? muszkato?ow?. Wszystko dok?adnie mieszamy ze sob?. Form? do tarty smarujemy mas?em i wysypujemy bu?k? tart? i wyk?adamy dok?adnie ciastem. Gdy boczek z cebul? wystygnie, uk?adamy je na naszym cie?cie i zalewamy mas? jajeczno-?mietanow? i posypujemy papryk? s?odk?. Nasz? tart? wrzucamy do piekarnika na 40 minut w temp. 180 stopni. i gotowe! :))