Sezon na szparagi w pełni, więc tarta ze szparagami będzie w sam raz na zbliżający się weekend! Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. A co najważniejsze – jest naprawdę prosta.
Jeśli nie lubicie robić ciast możecie użyć też gotowego ciasta kruchego, które możecie znaleźć w każdym supermarkecie. Jednak mój przepis na kruche ciasto jest niezwykle prosty, więc na pewno dacie sobie radę! To czas zabierać się za gotowanie!
składniki:
ciasto:
1.5 szklanki mąki pszennej
1 żółtko
3/4 kostki masła
4-5 łyżek wody
farsz:
1 por
2 pęczki szparagów
3 jajka
4-5 łyżek śmietany 18%
1 łyżka oleju
25 g masła
garść tartego żółtego sera
Ciasto: Przesiewamy mąkę, kroimy zimne masło w drobną kostkę i siekamy nożem do połączenia składników. Następnie dodajemy żółtko, wodę i szybko zagniatamy ciasto. Gdy już będzie wyrobione wykładamy nim formę do tarty (wcześniej smarujemy formę masłem) . Nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Farsz: Pora dokładnie myjemy, kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Szparagi również myjemy i odcinamy główki i odstawiamy na bok. Usuwamy zdrewniałe części ze szparagów, a pozostałe kroimy w plasterki. Dodajemy do pora, masło i razem podsmażamy około 10 minut. Odstawiamy do wystudzenia. W miseczce bardzo dokładnie mieszamy jajka i śmietanę. Gdy farsz będzie już zimny, mieszamy go z masą jajeczno-śmietanową i wylewamy na ciasto. Główki szparagów układamy na wierzchu.Tartę pieczemy przez 45 minut w temp. 200 stopni. Tartę świetnie smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło.
Wygląda bardzo zachęcająco 🙂
Pycha! Moje smaki:)
Przepis bardzo prosty – czyli taki, jak lubię 🙂 Bardzo lubię ciasta i ogólnie posiłki, przy których nie trzeba gotować godzinami 🙂