Tarta ze szpinakiem i ricott?


obiad, tarty, vege / środa, 18 lutego, 2015
Pyszna tarta z kremowym wn?trzem na chrupi?cym cie?cie francuskim. Czy mo?e by? co? lepszego? Szybka i prosta w przygotowaniu i niezwykle smaczna. Jej przygotowanie zajmie nie wi?cej ni? 20 minut.

P?niej wystarczy tylko wrzuci? do piekarnika i czeka?. Tarta smakuje wy?mienicie nie tylko na ciep?o, ale rwnie? na zimno. ?wietna na obiad, kolacj?, czy przek?sk? na imprez? z przyjaci?mi.

sk?adniki
opakowanie szpinaku (450 g)
opakowanie sera ricotta (250 g)
2-3 z?bki czosnku
1 cebula
gar?? ?wie?ej bazylii
sl, pieprz
opakowanie ciasta francuskiego
mas?o
2 jajka
p? szklanki ?mietany 30 %
2 gar?ci startego sera (??tego lub koziego)

Spory kawa?ek mas?a rozpuszczamy na patelni i dodajemy czosnek i cebul? i sma?ymy, a? cebula b?dzie szklista. Nast?pnie wrzucamy umyte li?cie szpinaku i czekamy, a? zmi?kn?. Dorzucamy ricott? i doprawiamy sol? i pieprzem. Odstawiamy farsz do ostygni?cia. Jajka rozk?camy razem ze ?mietan? i wlewamy do wystudzonego farszu. Form? do tarty smarujemy mas?em i wyk?adamy ciastem francuskim. Spd nak?uwamy widelcem i przelewamy farsz. Dekorujemy li??mi bazylii i posypujemy startym serem (mo?e by? ??ty lub kozi). Tart? pieczemy w 200 stopniach przez 25-30 minut. Ja u?ywa?am formy ceramicznej, ale ?wietna b?dzie te? tortownica, czy tradycyjna forma do tarty. Nale?y jednak pami?ta?, niezale?nie od rodzaju formy, aby piec nasza tart? na dole piekarnika. Dzi?ki temu nasza tarta b?dzie mia?a idealnie dopieczony spd. Po wyj?ciu z piekarnika niech pole?y oko?o 5-10 minut i mo?e zajada?! Smacznego!

Jedna odpowiedź do “Tarta ze szpinakiem i ricott?”

Komentarze są wyłączone.