Tartaletki z porem


przystawki, różne / piątek, 5 lutego, 2016
Jak zachwycić gości minimalnym nakładem pracy? Oto mój pomysł na niezwykle efektywną przystawkę! Jej wykonanie jest naprawdę proste, a smak zachwyci każdego! Jeśli nie wierzycie na słowo, wypróbujcie jak najszybciej! 

Składniki:
4-5 porcji
Ciasto:
1,5 szklanki mąki pszennej
¾ kostki solonego masła
1 żółtko
4-5 łyżek zimnej wody
Farsz:
2 małe pory
50 g gotowanego boczku wędzonego
2 jajka
3-4 łyżki śmietany 18%
50 g sera żółtego
kawałek masła
olej rzepakowy

Przygotowanie: Mąkę przesiewamy przez sitko. Masło kroimy w drobną kostkę i siekamy razem z mąką. Następnie dodajemy żółtko i wodę i dokładnie wyrabiamy ciasto. Kokilki smarujemy masłem i wykładamy ciastem. Spód nakłuwamy widelcem i odstawiamy do lodówki na około 30 minut. Boczek kroimy w kostkę i przysmażamy na oleju. Pora kroimy w piórka i przysmażamy razem z boczkiem. Smażymy około 5-7 minut i pod koniec dodajemy kawałek masła. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Jajka i śmietanę dokładnie mieszamy razem i dodajemy starty ser żółty (zostawiamy odrobinę, żeby posypać wierzch tartaletek). Kokilki napełniamy farszem i pieczemy przez 45 minut w temp. 200 stopni.