Drodzy Smakosze! Z zwi?zku ze zbli?aj?cymi si? ?wi?tami Wielkanocnymi chcia?abym Wam
?yczy? Smacznego Jajeczka, mokrego ?migusa Dyngusa, czasu sp?dzonego w gronie Najbli?szych,
odpoczynku i spe?nienia marze?, ?yczy Creative in Kitchen, czyli Katarzyna Domaga?a!
A teraz czas na przepis na Mazurek Czekoladowy!
Tak zakocha?am si? w mazurkach, ?e wczoraj jak tylko wsta?am postanowi?am wyprbowa? kolejny przepis! Dzisiaj mazurek czekoladowy. Oczywi?cie ciasto robimy tak jak w po?cie poni?ej, a do tego posta do??czam tylko efekt ko?cowy 🙂
sk?adniki:
ciasto kruche (kliknij tutaj)
100 g czekolady gorzkiej
10 g mas?a
100 ml ?mietanki 30%
15 g miodu
1 ?y?eczka cynamonu
?urawina, orzeszki ziemne bez soli
masa kajmakowa
Gdy ju? mamy upieczone ciasto pozostawiamy je do wystygni?cia. Nast?pnie za pomoc? szprycy nak?adamy mas? kajmakow? w oko?o formy. ?mietan?, mid i cynamon podgrzewamy w garnuszku (nie mo?emy zagotowa? ?mietany!). Kolejno zdejmujemy z ognia, dodajemy mas?o i pokruszon? czekolad? i mieszamy, a? sk?adniki si? rozpuszcz? i po??cz?. Odstawiamy, a? troch? masa przestygnie i gdy wci?? jest p?ynna wylewamy j? do ?rodka mazurka. Dekorujemy orzeszkami ziemnymi i ?urawin?.
Zdrowych Spokojnych i Smacznych ?wi?t Wielkiej Nocy