Kochani! Wreszcie wrci?am! 🙂 Jak dobrze wiecie moja nieobecno?? spowodowana by?a czasem bardzo intensywnej nauki. Jest mi bardzo przykro i bardzo Was przepraszam, ?e przez tak d?ugo si? do Was nie odzywa?am. Sama nie spodziewa?am si?, a? takiego nat?oku pracy – na?cie egzaminw zrobi?o swoje. Jednak ju? jestem!
Z mnstwem nowych pomys?w, ktre mam nadziej?, ?e przypadn? Wam do gustu! Od d?u?szego czasu namawia?am Was do zdrowego trybu ?ycia. Musz? si? przyzna?, ?e w ostatnich tygodniach moje posi?ki dalekie by?y od tych zdrowych. Hektolitry kawy, s?odkich energy drinkw, byle co? na szybko zje??, czyli fast-foody. Mimo, ?e nie odbi?o si? to na mojej wadze to jednak na zdrowiu bardzo. Dlatego czas zabra? si? znowu za siebie. Czas na zdrowy tryb ?ycia! Teraz ju? wracam do Was na d?u?ej! Obiecuj?, ?e zrewan?uj? si? za tak d?ug? nieobecno??! 🙂 Dzisiejszy przepis przygotowa?am specjalnie na przeprosiny. To ?wietny przepis dla osb, ktre bardzo lubi? czekolad? i s?odycze, a jednak dbaj? o lini?. Ja je uwielbiam! 🙂 a Wam jak si? podoba?
sk?adniki:
1 czekolada gorzka
p? kostki mas?a
2 ?y?ki m?ki
25 ?y?eczek cukru
3 jaja
wi?nie
lody waniliowe
?mietanka 30%
esencja waniliowa
2 ?y?eczki cukru pudru
polewa:
kawa?ek mas?a
czekolada
mleko
W k?pieli wodnej rozpuszczamy mas?o z czekolad?. I zostawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy mikserem i stopniowo dodajemy cukier i m?k?. Nast?pnie dodajemy przestudzon? czekolad? i ponownie miksujemy. Mas? czekoladow? przelewamy do ma?ej tortownicy (23 cm). Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Nast?pnie zabieramy si? za polew?. Czekolad? rozpuszczamy w k?pieli wodnej, dodajemy kawa?ek mas?a i odrobin? mleka, ?eby masa by?a p?ynna, ale nadal g?sta. Polew? wylewamy na ciasto jak tylko wystygnie i czekamy a? zastygnie. Ubijamy bit? ?mietan?: wlewamy ?mietank? do miski i miksujemy z 2 ?y?eczkami cukru pudru i odrobina esencji waniliowej, a? do uzyskania kremowej piany. Wi?nie przysma?amy na patelni, a? do odparowania wody. Ciasto podajemy z gor?cymi wi?niami i ga?k? lodw waniliowych.