Uwielbiam jajka na śniadanie. Królują na moim stole zazwyczaj w formie puszystych omletów, czy jajek sadzonych. Aby przemycić więcej warzyw do śniadania wpadłam na pomysł, że świetnie sprawdzi się zmiksowany podsmażony szpinak z czosnkiem. Do tego pomidor i feta – przepyszne! Ale to musicie sami spróbować 🙂
składniki:
3 jajka
30g zesmażonego szpinaku z czosnkiem (70g świeżego szpinaku + 1 ząbek czosnku, sól i pieprz)
15g sera feta
1 pomidor
1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Świeży szpinak podsmażamy na 1 łyżeczce oleju i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Możemy też szpinak przygotować do 3 dni wcześniej. Następnie do blendera dodajemy szpinak, 3 jajka i 10g fety. Miksujemy dokładnie. Na patelni rozgrzewamy olej i wlewamy masę jajeczną. Smażymy omlet na wolnym ogniu pod przykryciem, Gdy brzegi się zetną, delikatnie odwracamy omlet na 2 stronę. Posypujemy fetą i smażymy jeszcze po przykryciem ok. 3 minut. Podajemy z pomidorem i świeżym chlebem.