Miejmy nadziej?, ?e skoro nasta? czas wakacji to pogoda zacznie nas rozpieszcza? tak jak na lato przysta?o. Jednak podczas tak upalnych dni nie mamy ochoty na ci??kie i gor?ce dania.
Idealny na lato jest w?a?nie ch?odnik! Dzisiaj dziel? si? z Wami moim rodzinnym przepisem. To najlepszy ch?odnik jaki jad?am! 🙂
sk?adniki:
1 l zsiad?ego mleka
p?czek botwiny
p? szklanki ?mietany 18%
p? p?czka koperku
1 ogrek
1 szklanka wody
sok z cytryny (oko?o 1 ?y?ka)
cukier, sl, pieprz
jajko
Botwin? myjemy i kroimy ?odygi na mniejsze cz??ci (li?cie odk?adamy na bok). Zalewamy szklank? wody i gotujemy do mi?kko?ci. Dodajemy sok z cytryny, cukier i sl. Pod koniec gotowania dodajemy posiekane li?cie botwiny. Odstawiamy do ostudzenia. Zsiad?e mleko ubijamy trzepaczk? razem ze ?mietan?. Ogrek kroimy w drobn? kostk?, usuwaj?c wcze?niej nasiona, a koperek drobno siekamy. Ogrek i koperek dodajemy do mleka ze ?mietan?. Nast?pnie wlewamy botwin? z wywarem i dok?adnie mieszamy. Dodajemy sl i pieprz do smaku. Ch?odnik podajemy z jajkiem i posypujemy koperkiem.
O tak! Zupa idealna! Uwielbiam 🙂