Przepis ten powsta? tak szybko i w zasadzie nie spodziewa?am si?, ?e efekt a? tak mnie zachwyci! Oczywi?cie musia?am od razu podzieli? si? z Wami przepisem, ktry jest tak banalnie prosty, ?e mam nadziej? wybaczycie mi brak zdj?? z etapw przygotowania.
Uwielbiam takie g?ste zupy, w ktrych oprcz warzyw, znajduj? si? mi?so i ro?liny str?czkowe. Niektrzy pomy?l?, ?e to tylko zupa i 'zup?, nie da si? naje??’. Uwierzcie mi – MO?NA! Zapraszam do gotowania 🙂
sk?adniki:
cebula
2 z?bki czosnku
0,5 l bulionu
puszka ciecierzycy
puszka pomidorw pelati
330 ml soku pomidorowego lub wody
2 ?odygi selera naciowego
1 pieczona pier? z kurczaka (pier? pieczona w piekarniku, zamarynowana w soli, pieprzu i papryce s?odkiej)
2 ?y?ki ?mietanki kremwki
przyprawy: kurkuma, oregano, bazylia, sl, pieprz
1 ?y?ka oleju rzepakowego
W du?ym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i sma?ymy cebul? pokrojon? w p?ksi??yce i rozdrobniony czosnek. Nast?pnie dodajemy przyprawy: po ?y?eczce kurkumy, oregano, bazylii. Dodajemy rwnie? ostr? papryk? (wg stopnia ostro?ci, ktry lubimy). Sma?ymy oko?o minuty ca?o?? i dorzucamy seler naciowy pokrojony w plasterki. Dodajemy pomidory pelati i podlewamy bulionem. Gotujemy oko?o 10 minut. Nast?pnie wrzucamy ciecierzyc? i kurczaka pokrojonego w kostk?. Wlewamy sok pomidorowy (je?li zupa jest za kwa?na zamiast soku dodajemy wody lub bulionu). Gotujemy oko?o 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy ?mietan?. Dekorujemy ?wie?? bazyli?.
pyszna zupa; lubi? takie
Wygl?da pysznie! Ch?tnie skorzystam z przepisu 🙂