Przepis ten powstał tak szybko i w zasadzie nie spodziewałam się, że efekt aż tak mnie zachwyci! Oczywiście musiałam od razu podzielić się z Wami przepisem, który jest tak banalnie prosty, że mam nadzieję wybaczycie mi brak zdjęć z etapów przygotowania.
Uwielbiam takie gęste zupy, w których oprócz warzyw, znajduję się mięso i rośliny strączkowe. Niektórzy pomyślą, że to tylko zupa i ‘zupą, nie da się najeść’. Uwierzcie mi – MOŻNA! Zapraszam do gotowania 🙂
składniki:
cebula
2 ząbki czosnku
0,5 l bulionu
puszka ciecierzycy
puszka pomidorów pelati
330 ml soku pomidorowego lub wody
2 łodygi selera naciowego
1 pieczona pierś z kurczaka (pierś pieczona w piekarniku, zamarynowana w soli, pieprzu i papryce słodkiej)
2 łyżki śmietanki kremówki
przyprawy: kurkuma, oregano, bazylia, sól, pieprz
1 łyżka oleju rzepakowego
W dużym garnku rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy cebulę pokrojoną w półksiężyce i rozdrobniony czosnek. Następnie dodajemy przyprawy: po łyżeczce kurkumy, oregano, bazylii. Dodajemy również ostrą paprykę (wg stopnia ostrości, który lubimy). Smażymy około minuty całość i dorzucamy seler naciowy pokrojony w plasterki. Dodajemy pomidory pelati i podlewamy bulionem. Gotujemy około 10 minut. Następnie wrzucamy ciecierzycę i kurczaka pokrojonego w kostkę. Wlewamy sok pomidorowy (jeśli zupa jest za kwaśna zamiast soku dodajemy wody lub bulionu). Gotujemy około 10 minut. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Dekorujemy świeżą bazylią.
pyszna zupa; lubię takie
Wygląda pysznie! Chętnie skorzystam z przepisu 🙂