Ratatouille z dyni? i kurczakiem


danie jednogarnkowe, obiad, zdrowo / sobota, 24 października, 2015
Typowe danie kuchni francuskiej na bazie warzyw i czerwonego wina. W moim wykonaniu z dyni? i kurczakiem. Mam nadziej?, ?e ten pomys? na danie jednogarnkowe przypadnie Wam do gustu! W moim przepisie u?y?am ?wie?ej dyni, ale rozumiem, ?e wielu z Was nie b?dzie si? chcia?o z ni? walczy? i jej obiera?. Jest na to sposb!

W wielu sklepach obecnie mo?na znale?? mro?on? dyni? w kostce (np. w Carrefour). Pami?tajcie tylko, aby doda? dyni? pod koniec gotowania, a nie jak jest napisane poni?ej, na pocz?tku.
Musz? si? przyzna?, ?e do dzisiejszego przepisu mia?am wspania?ego pomocnika – moj? kochan? siostr? Ol?! 🙂 Do pokrojenia tylu warzyw przyda si? pomocnik! 🙂

sk?adniki:
6-8 porcji
cebula
3 z?bki czosnku
bak?a?an
2 cukinie
2 puszki pomidorw
lampka wina
1 kg dyni (?wie?ej lub mro?onej)
450 g kurczaka
2 ?y?ki oleju kokosowego lub rzepakowego
2 czerwone papryki
1 ??ta papryka
pieprz cayenne
zio?a prowansalskie
sl, pieprz

Dyni? obieramy ze skrki i kroimy w kostk?. Podsma?amy na oleju przez 2 minuty i zalewamy wod?, a? przykryje dyni?. Wszystkie warzywa kroimy w kostk?, pami?taj?c ?eby usun?? gniazda nasienne z cukinii i bak?a?ana. Kurczaka rwnie? kroimy w kostk?. Do garnka wrzucamy kolejno papryki, kurczaka, bak?a?ana i cukinie. Na ko?cu dodajemy pomidory, wino i przyprawy. Gotujemy oko?o 20 minut i danie gotowe!

W?a?ciwo?ci od?ywcze:
porcja 500 g
kalorie 236 kcal
bia?ko 18 g
t?uszcze 6 g
w?glowodany 26 g

Jedna odpowiedź do “Ratatouille z dyni? i kurczakiem”

Komentarze są wyłączone.