Tydzień włoski w Lidlu, czyli spaghetti aglio, olio e pepperoncino


makarony / wtorek, 20 października, 2015
Jak już od dawna wiecie (od początku istnienia bloga jest ta wzmianka w kolumnie ‘o mnie’) uwielbiam kuchnię włoską! Nie mniej ucieszyłam się, gdy od wczoraj rozpoczął się tydzień włoski w Lidlu! Dzisiaj przepis z wykorzystaniem właśnie produktów z tego sklepu z linii Italiamo.

Pyszne i rozpustne spaghetii aglio, olio e pepperoncino, czyli spaghetii z czosnkiem, oliwą i chilli. Martha Stewart powiedziała kiedyś, że to najlepsza pasta na świecie i w tej kwestii muszę się z Nią zgodzić – jest przepyszne! Korzystajcie z produktów dostępnych w Lidlu i wyczarujcie wspaniałe dania kuchni włoskiej!

składniki:
500g spaghetti
5-6 ząbków czosnku
6 łyżek oliwy z oliwek Italiamo
1-2 łyżeczki papryczek chilli w oliwie Italiamo (lub 1 posiekana papryczka chilli)
garść natki pietruszki
opcjonalnie parmezan lub inny ser

Makaron gotujemy al dente. W tym czasie na patelni podgrzewamy na wolnym ogniu oliwę z chilli, papryczką i pietruszką. Makaron odcedzamy wrzucamy na patelnie. Chwilę podsmażamy, aż do połączenia się wszystkich składników. Nakładamy na talerze i posypujemy natką pietruszki i opcjonalnie parmezanem lub innym serem.

Wartości odżywcze:
porcja: 360 g
węglowodany: 105 g
białko: 25 g
tłuszcze: 20 g
kalorie:  650 kcal

2 Replies to “Tydzień włoski w Lidlu, czyli spaghetti aglio, olio e pepperoncino”

Komentarze są wyłączone.