Chilli con carne jest chyba jednym z popularniejszych dań jednogarnkowych. Bardzo sycące, pikantne, na pewno trafi, w Wasz gust! Chilli con carne jest bardzo proste – tak naprawdę, wrzucamy wszystko do jednego garnka, przykrywamy pokrywką i gotujemy ok godziny. Banalne prawda?
Jest w nim dosyć sporo składników, jednak zawsze można przygotować na więcej dni albo dla całej gromady wygłodniałych studentów i nie tylko!
składniki:
6 porcji
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 marchewki
2 papryki czerwone
2 łodygi selera naciowego
500 g mięsa mielonego wieprzowego
2 łyżki octu balsamicznego
garść pietruszki
puszka ciecierzycy
puszka czerwonej fasoli
2 puszki pomidorów
przyprawy:
po czubatej łyżeczce kminu, chilli, cynamonu
sól, pieprz do smaku
3 łyżki oleju rzepakowego
jogurt naturalny
Cebulę i czosnek kroimy w plasterki i wrzucamy na olej i smażymy 2 minuty. Marchew i seler kroimy w plasterki, paprykę w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy i smażymy około 5-7 minut. Następnie odcedzamy ciecierzycę i fasolę i wrzucamy do garnka razem z pomidorami. Mięso dzielimy na małe kawałki i również dodajemy do przysmażających się warzyw. Do pustej puszki po pomidorach wlewamy wodę i zalewamy nasze danie. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu około godziny. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Podajemy z kleksem jogurtu i natką pietruszki.
Wartości odżywcze:
porcja: 489 g
węglowodany: 44 g
białko: 27 g
tłuszcze: 27 g
kalorie: 533 kcal