Chaczapuri ze szpinakiem, serem i jajkiem


featured, kolacja, obiad, przekąski, vege / piątek, 21 lutego, 2020

Pozostajemy w temacie ciasta drożdżowego, ale tym razem w wytrawnej wersji. Wspominałam już, że kuchnia gruzińska skradła moje serce i postanowiłam przemycać ją w moim codziennym jadłospisie. Dlatego też, przygotowałam dla Was przepis na chaczapuri ze szpinakiem, serem i jajkiem. To po prostu ciasto drożdżowe wypełnione duszonym z czosnkiem szpinakiem, serem mozzarella i feta, a na wierzchu jajko z idealnie płynnym żółtkiem. Pyszności! Nie jest to najlżejszy przepis, ale może zamiast wieczornego zamawiania pizzy, skusicie się na wspólne gotowanie i przygotowanie takiej pysznej kolacji? 😉

składniki na 2 porcje:

ciasto:
550g mąki pszennej + ok. 3 łyżki do podsypania
15g świeżych drożdży 
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
350ml letniej wody
2 łyżki oleju

nadzienie:
200g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
1 łyżka oleju
sól
50g fety
50g tartej mozzarelli
50g świeżej mozzarelli
+ do każdego chaczapuri po 10g tartej mozzarelli
2 jajka

Przygotowanie:
Przygotowanie rozpoczniemy od ciasta. Proporcje, które podałam do ciasta starczą na 4 chaczapuri. Zawsze robię z takiej ilości składników i z połowy ciasta robię np. pizzę, a z drugiej połowy chaczapuri. 
W miseczce umieszczamy drożdże, cukier, 2 łyżki mąki i 50 ml wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Do dużej miski wsypujemy mąkę, sól, zaczyn drożdżowy i wodę. Zaczynamy wyrabiać ciasto, aż składniki dokładnie się połączą. Dodajemy olej i ponownie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na 30-45 minut do wyrośnięcia. 

W tym czasie zrobimy nadzienie do chaczapuri. Szpinak dokładnie myjemy i siekamy na drobne kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szpinak i chwilę smażymy. Dodajemy sól i przeciśnięty przez praskę czosnek. Szpinak dusimy, aż woda odparuje i odstawiamy do wystygnięcia. 
Fetę, tartą mozzarellę i posiekaną świeżą mozzarellę mieszamy dokładnie ze sobą. 

Ciasto dzielimy na 2 części – jedną część odkładamy np na pizzę, albo dodatkowe chaczapuri. Drugą połowę ciasta dzielimy na pół. Jedna połówkę ciasta podsypujemy mąką i wałkujemy na okrągły placek o śr. ok 25 cm. Posypujemy ciasto tartą mozzarellą, a następnie dwa brzegi z jednej i z drugiej strony rolujemy, a następnie brzegi zlepiamy ze sobą (tak jak na zdjęciach). Do kieszonki przekładamy połowę szpinaku i dodajemy połowę mieszanki serów. Czynność powtarzamy z drugim chaczapuri. Chaczapuri wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie wyjmujemy chaczapuri i wbijamy na środek jajko. Wstawiamy ponownie do piekarnika na ok. 5 minut tak, żeby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. 

85 Replies to “Chaczapuri ze szpinakiem, serem i jajkiem”

  1. Hi I am so glad I found your webpage, I really found you by mistake, while I was researching on Bing for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks a lot for a marvelous post and a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to browse it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up the awesome work.

  2. I’m impressed, I must say. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and interesting, and let me tell you, you have
    hit the nail on the head. The issue is something
    which not enough folks are speaking intelligently about.
    Now i’m very happy I stumbled across this in my search for something concerning this.

  3. I am extremely impressed along with your writing skills as well as with the structure to your blog.
    Is that this a paid theme or did you customize it
    yourself? Anyway keep up the nice high quality writing, it is rare to peer a
    nice blog like this one today..

  4. After checking out a few of the blog articles on your web site, I
    truly like your technique of blogging. I added it to
    my bookmark site list and will be checking back in the near future.
    Take a look at my web site too and tell me your opinion.

  5. hey there and thank you for your info – I’ve certainly
    picked up anything new from right here. I did however
    expertise some technical issues using this website, as I experienced to
    reload the website a lot of times previous to I could get it to load
    correctly. I had been wondering if your hosting is OK?
    Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement
    in google and could damage your quality score if ads and marketing
    with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and
    can look out for much more of your respective exciting content.
    Make sure you update this again soon.

  6. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered
    It positively useful and it has helped me out loads. I
    hope to give a contribution & help different customers like its helped me.
    Good job.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *