Puszyste placki z dyni


deser, featured, ?niadanie / sobota, 10 grudnia, 2022

Puszyste i lekkie jak chmurka placki z dyni to idealny pomys? na ?niadanie czy podwieczorek.

Cho? tak naprawd? mo?na zje?? je o ka?dej porze dnia. Placki najlepiej smakuj? z jogurtem, syropem klonowym, orzechami laskowymi czy mas?em orzechowym, ale dodajcie to, co najbardziej lubicie.
Placki nie s? zbyt s?odkie, je?li wi?c lubicie s?odsze placki to dodajcie wi?cej cukru. Polecam jednak zostawi? te proporcje, a s?odycz nada? syropem klonowym albo cukrem pudrem.

sk?adniki:
ok. 25 sztuk
500g drobno startej dyni
500g m?ki orkiszowej jasnej lub pszennej
250 ml kefiru
4 jajka
80g erytrytolu lub cukru
1,5 ?y?eczki proszku do pieczenia
1 ?y?eczka cynamonu
szczypta soli

Przygotowanie:
Bia?ka oddzielamy od ??tek i ubijamy je na sztywn? pian? ze szczypt? soli.
M?k?, erytrytol, proszek do pieczenia, sl i cynamon ??czymy w jednej misce. Kefir ??czymy z ??tkami i przelewamy do miski, gdzie umieszczamy rwnie? dyni?.
Wszystkie sk?adniki dok?adnie ??czymy ze sob?, a nast?pnie dodajemy ubite bia?ka i delikatnie wt?aczamy w ca?? mas?, pami?taj?c aby nie utraci? otrzymanego puchu.
Sma?ymy placki na ?rednim ogniu po ok. 2 minuty z ka?dej strony.
Placki podajemy z ulubionymi dodatkami.