Wi?kszo?? z Nas na pewno dzisiejszy dzie? przeznacza przede wszystkim na odpoczynek. Nic wi?c dziwnego, w ko?cu ka?dy potrzebuje regeneracji po szampa?skiej nocy.
Kochani w roku, ktry w?a?nie przywitali?my chcia?abym Wam ?yczy? przede wszystkim zdrowia, szcz??cia, aby spe?ni?y si? wszystkie Wasze marzenia, aby zosta?y spe?nione wszystkie noworoczne postanowienia, aby ten rok by? lepszy ni? poprzedni i ka?dy dzie? by? lepszy od poprzedniego! A teraz mj prezent na nowy rok i przepis na najlepszy sernik! Inspiracj? by? przepis z ksi??ki 'Moje Wypieki i Desery’, jednak zosta? on mocno zmodyfikowany przeze mnie. Do tego szklanka herbaty pomara?czowej – idealne zestawienie na dzisiejszy dzie?!
sk?adniki:
sernik:
500 g twarogu (np. President)
1 ?y?ka m?ki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
1 ?y?eczka pasty waniliowej lub esencji
3 jajka
200 ml ?mietanki 30%
trufla:
2 gorzkie czekolady
150 ml likieru (cherry, brandy- co macie pod r?k?)
200 ml ?mietanki 30%
2 ?y?ki cukru pudru
Bia?ka oddzielamy od ??tek i ubijamy na sztywn? pian? ze szczypt? soli. ?mietank? ubijamy w osobnej misce na puszyst? mas?. W trzeciej misce ??czymy ze sob? 3 ??tka, twarg, past? lub esencj? waniliow?, m?k? i cukier puder. Miksujemy chwil?, tak aby po??czy?y si? sk?adniki. Do masy twarogowej stopniowo dodajemy bit? ?mietan? delikatnie mieszaj?c ?opatk? (ju? nie miksujemy!). Gdy dodamy bit? ?mietan?, t? sam? czynno?? powtarzamy z bia?kami Gdy wszystkie sk?adniki b?d? dobrze po??czone bierzemy tortownice o ?rednicy 23-25 cm (w zale?no?ci jak? mamy, a wzi??am 25 cm), wyk?adamy papierem do pieczenia i wylewamy ca?? mas? na tortownic?. Sernik pieczemy 50-60 minut w temp. 160 stopni (ja piek?am na dolnych szczeblach piekarnika). Ciasto na pewno znacznie uro?nie, jednak po upieczeniu opadnie. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Teraz czas na trufl?. ?mietan? podgrzewamy w rondelku razem z czekolad? i cukrem pudrem. Odstawiamy do ostygni?cia. Masa powinna by? zimna, mo?na j? wstawi? do lodwki, ale nale?y uwa?a?, by ca?kowicie nie st??a?a. Nast?pnie mas? miksujemy z likierem i gdy masa podwoi obj?to?? b?dzie ju? gotowa. Gdy sernik b?dzie zimny mo?na na niego wylewa? trufl?. Sernik posypujemy p?atkami migda?owymi i odstawiamy do lodwki na kilka godzin, aby trufla st??a?a i nasze ciasto gotowe!
Herbata pomara?czowa
2 plastry pomara?czy
1 ?y?ka miodu
herbata czarna
3-4 go?dziki
woda
Do szklanki wrzucamy pokrojon? pomara?cz? i go?dziki. Zalewamy wszystko wod? i parzymy herbat?. Gdy herbata lekko przestygnie dok?adamy ?y?k? miodu i gotowe!
Wiem, ?e mo?e Was przerazi? d?ugo?? tego przepisu, ale tak naprawd? nie ma tak du?o pracy przy nim. Po prostu staram si? Wam dok?adnie wyt?umaczy? ka?dy krok przygotowywania ciasta, co uwa?am jest bardzo przydatne. Dobrze koniec gadania, czas na gotowanie! Znaczy pieczenie! 🙂