Puszysty sernik z truflą czekoladową i likierem i herbata pomarańczowa z goździkami


deser, napoje / czwartek, 1 stycznia, 2015
Większość z Nas na pewno dzisiejszy dzień przeznacza przede wszystkim na odpoczynek. Nic więc dziwnego, w końcu każdy potrzebuje regeneracji po szampańskiej nocy.

Kochani w roku, który właśnie przywitaliśmy chciałabym Wam życzyć przede wszystkim zdrowia, szczęścia, aby spełniły się wszystkie Wasze marzenia, aby zostały spełnione wszystkie noworoczne postanowienia, aby ten rok był lepszy niż poprzedni i każdy dzień był lepszy od poprzedniego! A teraz mój prezent na nowy rok i przepis na najlepszy sernik! Inspiracją był przepis z książki ‘Moje Wypieki i Desery’, jednak został on mocno zmodyfikowany przeze mnie. Do tego szklanka herbaty pomarańczowej – idealne zestawienie na dzisiejszy dzień!

składniki:
sernik:
500 g twarogu (np. President)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej lub esencji
3 jajka
200 ml śmietanki 30%
trufla:
2 gorzkie czekolady
150  ml likieru (cherry, brandy- co macie pod ręką)
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Śmietankę ubijamy w osobnej misce na puszystą masę. W trzeciej misce łączymy ze sobą 3 żółtka, twaróg, pastę lub esencję waniliową, mąkę i cukier puder. Miksujemy chwilę, tak aby połączyły się składniki. Do masy twarogowej stopniowo dodajemy bitą śmietanę delikatnie mieszając łopatką (już nie miksujemy!). Gdy dodamy bitą śmietanę, tę samą czynność powtarzamy z białkami Gdy wszystkie składniki będą dobrze połączone bierzemy tortownice o średnicy 23-25 cm (w zależności jaką mamy, a wzięłam 25 cm), wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy całą masę na tortownicę. Sernik pieczemy 50-60 minut w temp. 160 stopni (ja piekłam na dolnych szczeblach piekarnika). Ciasto na pewno znacznie urośnie, jednak po upieczeniu opadnie. Sernik studzimy w uchylonym piekarniku.
Teraz czas na truflę. Śmietanę podgrzewamy w rondelku razem z czekoladą i cukrem pudrem. Odstawiamy do ostygnięcia. Masa powinna być zimna, można ją wstawić do lodówki, ale należy uważać, by całkowicie nie stężała. Następnie masę miksujemy z likierem i gdy masa podwoi objętość będzie już gotowa. Gdy sernik będzie zimny można na niego wylewać truflę. Sernik posypujemy płatkami migdałowymi i odstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby trufla stężała i nasze ciasto gotowe!

Herbata pomarańczowa
2 plastry pomarańczy
1 łyżka miodu
herbata czarna
3-4 goździki
woda

Do szklanki wrzucamy pokrojoną pomarańczę i goździki. Zalewamy wszystko wodą i parzymy herbatę. Gdy herbata lekko przestygnie dokładamy łyżkę miodu i gotowe!

Wiem, że może Was przerazić długość tego przepisu, ale tak naprawdę nie ma tak dużo pracy przy nim. Po prostu staram się Wam dokładnie wytłumaczyć każdy krok przygotowywania ciasta, co uważam jest bardzo przydatne. Dobrze koniec gadania, czas na gotowanie! Znaczy pieczenie! 🙂