Muszę się przyznać, że miałam wiele obaw przygotowując to danie. Sama do końca nie wiedziałam, czy ten smak przypadnie mi do gustu. Jednak mile się zaskoczyłam! Kotleciki wyszły naprawdę pyszne i na pewno nie raz jeszcze zagoszczą w moim menu.
Domyślam się, że Wy też na pewno podejdziecie do tego przepisu sceptycznie : Jak to kotlet bez mięsa?! Ale naprawdę to możliwe i to z niesamowitym efektem. Zachęcam do spróbowania 🙂
składniki:
około 10 kotlecików
200 g kaszy jaglanej
cebula
2 małe marchewki
pęczek pietruszki
1 dużo jajko
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
2 łyżki otrębów owsianych
sól, pieprz
olej
papryczka chili zielona i czerwona
jogurt grecki
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. (Kaszę należy przepłukać przed gotowaniem wodą dzięki temu pozbywamy się goryczy). I zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę pokrojoną w piórka przysmażamy na oleju i również zostawiamy do ostygnięcia. Marchew ścieramy na tarce, pół pęczka pietruszki siekamy, a pół papryczki chili kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie łączymy ze sobą. Formujemy kotleciki i przysmażamy na oleju po około 3-4 minuty na jednej stronie. Jogurt grecki łączymy z pokrojonymi w plasterki papryczkami chili i dokładnie mieszamy. Kotleciki podajemy z jogurtem!