W pi?kne s?oneczne sobotnie popo?udnie ka?dy z Nas ma ochot? odpocz??, zrelaksowa? si?. Kto by chcia? przesiedzie? tak? pi?kn? pogod? w kuchni? Dlatego mam dla Was dzisiaj przepis na b?yskawiczny makaron.
Pesto z bazylii nadaje si? nie tylko do makaronu, ale rwnie? jako pyszny dip do surowych warzyw lub mo?na zast?pi? nim mas?o do pysznych grzanek. Zapraszam do gotowania 🙂
sk?adniki:
opakowanie makaronu penne (rurki)
p?czek ?wie?ej bazylii
2-3 z?bki czosnku (mo?na oczywi?cie da? wi?cej lub mniej w zale?no?ci, kto lubi)
p? szklanki oliwy z oliwek
2 gar?ci startego ??tego sera (lub pokrojonego w drobn? kostk?)
gar?? s?onecznika
Makaron gotujemy al dente. Bazyli?, czosnek, oliw? z oliwek, ser ??ty i s?onecznik miksujemy za pomoc? blendera. Pesto ??czymy z gor?cym makaronem (nie przelewamy go zimn? wod?, tylko odcedzamy z gotuj?cej si? wody). Posypujemy makaron startym serem ??tym i dekorujemy ?wie?? bazyli?.