Krewetki z chilii, czosnkiem i pietruszką


kolacja / sobota, 27 kwietnia, 2019
Krewetki uwielbiam od dawna, ale ponownie zakochałam się w ich smaku przygotowując ten przepis, z którym podzieliła się ze mną moja kochana siostra Ola! Pierwszy raz to Ola przygotowała te krewetki i już wiedziałam, że muszę się z Wami podzielić tym przepisem – po prostu jest świetny 🙂

W przepisie używamy mrożonych krewetek, które marynujemy i w tym czasie one się rozmrażają, potem hyc na patelnię, wino, masło – i już danie gotowe!
Biegnijcie szybko do sklepu i koniecznie przygotujcie przepyszną kolację 🙂

składniki:
na 3-4 porcje
0,5 kg mrożonych krewetek ( ja wybieram te z Lidla: kliknij tutaj )
3-4 ząbki czosnku
1 cebula czerwona
1 papryczka chilli
1/2 łyżeczki papryki ostrej ( może być mniej lub więcej – w zależności jak ostre potrawy lubicie)
pół pęczka natki pietruszki
4 łyżki oliwy z oliwek
80 ml wina białego wytrawnego
1 łyżka masła
sól
do podania: bagietka
Zamrożone krewetki przepłukujemy zimną wodą i wrzucamy do dużej miski. Czosnek kroimy w plasterki, cebulę w kostkę, papryczkę chilii bardzo drobno (jeśli lubicie pikantne dania to możecie zostawić pestki, jeśli wolicie łagodniejsze to usuńcie gniazda nasienne) i dodajemy do krewetek. Dodajemy paprykę oraz sól i posiekaną pietruszkę. Następnie wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i dokładnie mieszamy. Zostawiamy krewetki do marynowania ok. 15 minut, aż krewetki się rozmrożą.
Następnie rozgrzewamy patelnię z 2 łyżkami oliwy z oliwek i wrzucamy krewetki. Smażymy 3 minuty i wlewamy wino. Dalej smażymy ok. 5-7 minut, aż wino odparuje. Pod koniec dodajemy kawałek masła i podsmażamy jeszcze minutę. Krewetki podajemy z chrupiącą bagietką.