Dzie? dobry!
Witam Was w nowym miesi?cu nowym cyklem przepisw – dania idealne do pude?ka! 🙂
Zgodnie z zapowiedzi? co poniedzia?ek dostaniecie od mnie gotowe pomys?y na dania idealne do pude?ka 🙂
to zaczynamy! Dajcie zna? jak si? podoba! 🙂
1. PONIEDZIA?EK
?niadanie: Omlet twarogowy z jagodami i truskawkami
drugie ?niadanie: Czekoladowy budy? jaglany z bananem i truskawkami
lunch: Kasza gryczana z boczkiem, dynia w garam masala, fenku? z za’tarem, granat, rukola i feta
Twarogowy omlet z truskawkami i jagodami:
sk?adniki na 2 porcje:
150g twarogu
2 jajka
2-3 p?askie ?y?ki miodu
2 ?y?ki m?ki pszennej
Bia?ka ubijamy na puszyst? pian?. Twarg miksujemy z ??tkami, miodem i m?k?. Pian? dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy. Ca?? mas? na omlet umieszczamy w wysmarowanym olejem naczyniu ?aroodpornym. Na wierzchu uk?adamy jagody i pokrojone truskawki. Omlet pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Odstawiamy do ostygni?cia.
Komentarz: ?niadanie zawsze przygotowuje dzie? wcze?niej i mam na dwa dni, po?ow? porcji odgrzewam rano przez chwil? w mikrofali 🙂 Je?li jecie ?niadanie w pracy, ?mia?o mo?ecie po?ow? porcji zabra? do pude?ka i odgrza? w pracy lub te? je?? na zimno – obie wersje super smakuj? 🙂
Czekoladowy budy? jaglany z bananem i truskawkami:
sk?adniki na 2-3 porcje:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleczka kokosowego
2 ?y?ki miodu
1 ?y?ka kakao
p? ?y?eczki soli
p? banana
3-4 truskawki
?y?ka wirkw kokosowych
Kasz? jaglan? dok?adnie op?ukujemy ciep?a wod?. Kasz? umieszczamy w garnku (najlepiej z grubym dnem, ?eby kasza nie przywiera?a), zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy sl. Kasz? z mleczkiem zagotowujemy i gotujemy na ma?ym ogniu przez ok. 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mid i kakao. Ca?? kasz? miksujemy na g?adk? mas?. Podajemy z bananem, truskawkami i wirkami kokosowymi.
Kasza gryczana z boczkiem, dynia w garam masala, fenku? z za’tarem, granat, rukola i feta
sk?adniki na 2 porcje:
3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
125 g boczku (ja u?y?am pokrojonego w kostk?)
p? dyni pi?mowej
fenku? – koper w?oski
przyprawy: garam masala, za’tar
gar?? rukoli
1/4 opakowania fety
2-3 ?y?ki pestek granatu.
Dyni? kroimy w drobn? kostk? a fenku?a w plastry. Warzywa uk?adamy na blaszce do pieczenia, polewamy odrobin? oleju rzepakowego i posypujemy obficie przyprawami. Warzywa pieczemy do mi?kko?ci ok. 20 minut. Na du?ej patelni lub garnku o grubym dnie podsma?amy boczek – ja wrzucam boczek na niezbyt rozgrzan? patelni?, bez dodatku t?uszczu, gdy? i tak wytopi si? z boczku. Przysma?amy boczek, a? b?dzie chrupi?cy. Nast?pnie wsypujemy kasz? gryczan? i wlewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy kasz? z boczkiem, a? do mi?kko?ci i a? wch?onie ca?? wod?. Je?li kasza b?dzie jeszcze lekko twardawa to wtedy dolewamy troch? wody. Odstawimy do ostygni?cia. W pude?ku umieszczamy w jednej cz??ci rukol? z dyni?, fenku?em, fet? i granatem, a w drugiej kasz? z boczkiem. Porcj? mamy na dwa dni 🙂
A tak wygl?daj? moje pude?ka do pracy na dwa dni + ?niadanie w domu 🙂
2. WTOREK
?niadanie:Omlet ze szpinakiem, kabanosem i serem ??tym
drugie ?niadanie:Czekoladowy budy? jaglany z bananem i truskawkami
lunch:Kasza gryczana z boczkiem, dynia w garam masala, fenku? z za’tarem, granat, rukola i feta
Omlet ze szpinakiem, kabanosem i serem ??tym
sk?adniki na 2 porcje:
4 jajka
gar?? szpinaku
2 kabanosy drobiowe
2 plastry sera ??tego
W misce rozk?camy dok?adnie jajka i przelewamy do ?aroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Na wierzch wrzucamy posiekamy szpinak i troszk? topimy go w masie jajecznej 🙂 Nast?pnie wrzucamy pokrojone w kawa?ki kabanosy i ser ??ty. Omlet pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut.
Komentarz: Omlet dzielimy na 2 porcje i odgrzewamy przez chwil? rano w mikrofali lub bierzemy do pude?ka na wynos 🙂 Takie omlety mo?ecie robi? z przer?nymi sk?adnikami, je?li zosta?y Wam resztki warzyw, mi?s, w?dlin czy serw, ?mia?o mo?ecie je po??czy? z mas? jajeczn?.
Czekoladowy budy? jaglany z bananem i truskawkami
Kasza gryczana z boczkiem, dynia w garam masala, fenku? z za’tarem, granat, rukola i feta
Przepisy na drugie ?niadanie i lunch powy?ej 🙂
3. ?RODA
?niadanie:Omlet ze szpinakiem, kabanosem i serem ??tym
drugie ?niadanie:Jogurt grecki z nasionami chia, granol? i sa?atk? owocow?
lunch: Kasza jaglana z pesto, sa?atka pomidorw i awokado, kotleciki z tu?czyka
Omlet ze szpinakiem, kabanosem i serem ??tym
Przepis powy?ej 🙂
Jogurt grecki z nasionami chia, granol? i sa?atk? owocow?
sk?adniki na 3 porcje:
400 g jogurtu greckiego
50 ml mleka owsianego (mo?e by? zwyk?e, migda?owe, jakiekolwiek macie pod r?k? :))
2 ?y?ki nasion chia
1 ?y?ka miodu
2 ?y?eczki musu kokosowego
ulubiona granola – u mnie granola OneDayMore Crunchy i Owocowa z bia?? czekolad?
Mid i mus kokosowy powinny mie? p?ynn? konsystencj? (wrzuci?am na chwilk? do mikrofali). Wszystkie sk?adniki dok?adnie ze sob? mieszamy i odstawiamy, a? nasiona chia sp?czniej?.
Sa?atka owocowa – porcja na 2 dni:
1 kiwi
1 banan
p? jab?ka
4 truskawki
sok z po?owy cytryny
Wszystkie owoce kroimy w mniejsze kawa?ki i skrapiamy sokiem z cytryny.
Kasza jaglana z pesto, sa?atka pomidorw i awokado, kotleciki z tu?czyka
sk?adniki na 2 porcje:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
3 ?y?ki pesto z suszonych pomidorw
szczypta soli
Kasz? jaglan? op?ukujemy pod gor?c? wod?, nast?pnie umieszczamy w garnku i zalewamy wod? – 1,5 szklanki. Odrobin? solimy. Gotujemy na wolnym ogniu, a? kasza wch?onie wod?. Nast?pnie mieszamy na pesto i odstawiamy do wystygni?cia.
Sa?atka z awokado:
p? awokado
1 pomidor
3-4 kuleczki mozzarelli
szczypiorek – 2 ga??zki
3-4 listki bazylii
1 ?y?eczka oleju z awokado
Awokado, pomidora i mozzarell? kroimy w drobn? kostk?. Szczypiorek i bazyli? siekamy. Wszystkie sk?adniki dok?adnie mieszamy z olejem z awokado.
Kotleciki z tu?czyka:
6 kotlecikw
puszka tu?czyka w kawa?ku w sosie w?asnym
3 ga??zki szczypiorku
1 jajko
1 ?y?ka soku z cytryny
2 – 3 ?y?ki m?ki pszennej
Tu?czyka dok?adnie rozdrabniamy, ??czymy z posiekanym drobno szczypiorkiem, jajkiem i sokiem z cytryny. Na koniec stopniowo dodajemy m?ki. Nast?pnie formujemy kotleciki (je?li masa b?dzie zbyt rzadka dodajcie troch? m?ki, a formuj?c kotleciki oprszcie r?k? m?k?). Sma?ymy na ma?ej ilo?ci oleju po 3 minutki z ka?dej strony, ?eby kotleciki by?y rumiane.
A oto moje pude?ka na 2 dni 🙂 a jogurt nawet na 3! 🙂
4. CZWARTEK
?niadanie:Szarlotkowy nale?nik z jab?kami i cynamonem
drugie ?niadanie:Jogurt grecki z nasionami chia, granol? i sa?atk? owocow?
lunch:Kasza jaglana z pesto, sa?atka pomidorw i awokado, kotleciki z tu?czyka
Szarlotkowy pieczony nale?nik z jab?kami
sk?adniki na 2 porcje:
0.5 szklanki m?ki pszennej
0,5 szklanki mleka owsianego
3 ma?e jajka
0.5 ?y?eczki cynamonu
1 jab?ko
Najpierw mieszamy ze sob? suche sk?adniki, nast?pnie dodajemy mleko i jajka i dok?adnie mieszamy trzepaczk?. Jab?ko kroimy w kawa?eczki i dodajemy do masy. Dok?adnie mieszamy i wylewamy do naczynia ?aroodpornego, wysmarowanego olejem. Nale?nika pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. Porcja na 2 dni gotowa 🙂
Komentarz: Standardowo – odgrzewamy na ?niadanie w mikrofali 🙂 je?li nie macie mo?e chwilk? podgrzewa? w piekarniku. A i okej, wiem, ?e ten nale?nik mo?e nie wygl?da najlepiej, ale jest przepysny i smakuje jak szarlotka! 🙂
Jogurt grecki z nasionami chia, granol? i sa?atk? owocow?
Kasza jaglana z pesto, sa?atka pomidorw i awokado, kotleciki z tu?czyka
Przepisy powy?ej!
5. PI?TEK
?niadanie:Szarlotkowy nale?nik z jab?kami i cynamonem
drugie ?niadanie:Jogurt grecki z nasionami chia, granol? i sa?atk? owocow?
lunch: Makaron z pesto, rukol? i nerkowcami oraz pomidory z mozzarell? i bazyli?
Szarlotkowy nale?nik z jab?kami i cynamonem
Jogurt grecki z nasionami chia, granol? i owocami
W tym lunchboxie zamiast sa?atki owocowej z poprzedniego przepisu pokroi?am w kawa?eczki p? jab?ka i 2 kiwi 🙂
Makaron z pesto, rukol? i nerkowcami oraz pomidory z mozzarell? i bazyli?
na 1 porcj?:
100g nieugotowanego makaronu kokardki
2-3 ?y?eczki pesto z suszonych pomidorw
gar?? rukoli
4-5 nerkowcw
p? mozzarelli light
1 pomidor malinowy
1 ?y?eczka oleju z awokado
szczypta pieprzu
kilka listkw bazylii ?wie?ej
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, nast?pnie odcedzamy i dodajemy pesto i rukol?. Dok?adnie mieszamy. Przek?adamy do pude?ka i posypujemy posiekanymi nerkowcami.
Pomidora i mozzarell? kroimy w grubsze plastry i uk?adamy na przemian w pude?ku. Polewamy olejem z awokado, dodajemy posiekan? bazyli? i szczypt? pieprzu.
Poni?ej rozpiska ca?ego tygodnia :)
Oto moje propozycje do pude?ek na ca?y tydzie? :)
Mam nadziej?, ?e nowy cykl Wam przypadnie do gustu i b?dziemy razem sobie gotowa?! 🙂