LUNCHBOX #1


lunchbox / poniedziałek, 1 kwietnia, 2019
Dzień dobry!
Witam Was w nowym miesiącu nowym cyklem przepisów – dania idealne do pudełka! 🙂
Zgodnie z zapowiedzią co poniedziałek dostaniecie od mnie gotowe pomysły na dania idealne do pudełka 🙂
to zaczynamy! Dajcie znać jak się podoba! 🙂

1. PONIEDZIAŁEK

śniadanie: Omlet twarogowy z jagodami i truskawkami
drugie śniadanie: Czekoladowy budyń jaglany z bananem i truskawkami
lunch: Kasza gryczana z boczkiem, dynia w garam masala, fenkuł z za’tarem, granat, rukola i feta
 
Twarogowy omlet z truskawkami i jagodami:
składniki na 2 porcje:
150g twarogu
2 jajka
2-3 płaskie łyżki miodu
2 łyżki mąki pszennej
Białka ubijamy na puszystą pianę. Twaróg miksujemy z żółtkami, miodem i mąką. Pianę dodajemy do masy twarogowej i delikatnie mieszamy. Całą masę na omlet umieszczamy w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu układamy jagody i pokrojone truskawki. Omlet pieczemy ok. 20-25 minut w temp. 180 stopni. Odstawiamy do ostygnięcia.
Komentarz: Śniadanie zawsze przygotowuje dzień wcześniej i mam na dwa dni, połowę porcji odgrzewam rano przez chwilę w mikrofali 🙂 Jeśli jecie śniadanie w pracy, śmiało możecie połowę porcji zabrać do pudełka i odgrzać w pracy lub też jeść na zimno – obie wersje super smakują 🙂
 
Czekoladowy budyń jaglany z bananem i truskawkami:
składniki na 2-3 porcje:
1/2 szklanki kaszy jaglanej
2 szklanki mleczka kokosowego
2 łyżki miodu
1 łyżka kakao
pół łyżeczki soli
pół banana
3-4 truskawki
łyżka wiórków kokosowych
Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy ciepła wodą. Kaszę umieszczamy w garnku (najlepiej z grubym dnem, żeby kasza nie przywierała), zalewamy mleczkiem kokosowym i dodajemy sól. Kaszę z mleczkiem zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 25-30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy miód i kakao. Całą kaszę miksujemy na gładką masę. Podajemy z bananem, truskawkami i wiórkami kokosowymi.
 
Kasza gryczana z boczkiem, dynia w garam masala, fenkuł z za’tarem, granat, rukola i feta
składniki na 2 porcje:
3/4 szklanki kaszy gryczanej niepalonej
125 g boczku (ja użyłam pokrojonego w kostkę)
pół dyni piżmowej
fenkuł – koper włoski
przyprawy: garam masala, za’tar
garść rukoli
1/4 opakowania fety
2-3 łyżki pestek granatu.
Dynię kroimy w drobną kostkę a fenkuła w plastry. Warzywa układamy na blaszce do pieczenia, polewamy odrobiną oleju rzepakowego i posypujemy obficie przyprawami. Warzywa pieczemy do miękkości ok. 20 minut. Na dużej patelni lub garnku o grubym dnie podsmażamy boczek – ja wrzucam boczek na niezbyt rozgrzaną patelnię, bez dodatku tłuszczu, gdyż i tak wytopi się z boczku. Przysmażamy boczek, aż będzie chrupiący. Następnie wsypujemy kaszę gryczaną i wlewamy 1,5 szklanki wody. Gotujemy kaszę z boczkiem, aż do miękkości i aż wchłonie całą wodę. Jeśli kasza będzie jeszcze lekko twardawa to wtedy dolewamy trochę wody. Odstawimy do ostygnięcia. W pudełku umieszczamy w jednej części rukolę z dynią, fenkułem, fetą i granatem, a w drugiej kaszę z boczkiem. Porcję mamy na dwa dni 🙂
A tak wyglądają moje pudełka do pracy na dwa dni + śniadanie w domu 🙂

2. WTOREK

śniadanie: Omlet ze szpinakiem, kabanosem i serem żółtym
drugie śniadanie: Czekoladowy budyń jaglany z bananem i truskawkami
lunch: Kasza gryczana z boczkiem, dynia w garam masala, fenkuł z za’tarem, granat, rukola i feta

 
Omlet ze szpinakiem, kabanosem i serem żółtym
składniki na 2 porcje:
4 jajka
garść szpinaku
2 kabanosy drobiowe
2 plastry sera żółtego
W misce rozkłócamy dokładnie jajka i przelewamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem. Na wierzch wrzucamy posiekamy szpinak i troszkę topimy go w masie jajecznej 🙂 Następnie wrzucamy pokrojone w kawałki kabanosy i ser żółty. Omlet pieczemy w 180 stopniach ok. 10 minut.
Komentarz: Omlet dzielimy na 2 porcje i odgrzewamy przez chwilę rano w mikrofali lub bierzemy do pudełka na wynos 🙂 Takie omlety możecie robić z przeróżnymi składnikami, jeśli zostały Wam resztki warzyw, mięs, wędlin czy serów, śmiało możecie je połączyć z masą jajeczną.
Czekoladowy budyń jaglany z bananem i truskawkami
 
Kasza gryczana z boczkiem, dynia w garam masala, fenkuł z za’tarem, granat, rukola i feta
Przepisy na drugie śniadanie i lunch powyżej 🙂

3. ŚRODA

śniadanie: Omlet ze szpinakiem, kabanosem i serem żółtym
drugie śniadanie: Jogurt grecki z nasionami chia, granolą i sałatką owocową
lunch: Kasza jaglana z pesto, sałatka pomidorów i awokado, kotleciki z tuńczyka

Omlet ze szpinakiem, kabanosem i serem żółtym
Przepis powyżej 🙂
 
Jogurt grecki z nasionami chia, granolą i sałatką owocową
składniki na 3 porcje:
400 g jogurtu greckiego
50 ml mleka owsianego (może być zwykłe, migdałowe, jakiekolwiek macie pod ręką :))
2 łyżki nasion chia
1 łyżka miodu
2 łyżeczki musu kokosowego
ulubiona granola – u mnie granola OneDayMore Crunchy i Owocowa z białą czekoladą
Miód i mus kokosowy powinny mieć płynną konsystencję (wrzuciłam na chwilkę do mikrofali). Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i odstawiamy, aż nasiona chia spęcznieją. 
Sałatka owocowa – porcja na 2 dni:
1 kiwi
1 banan
pół jabłka
4 truskawki
sok z połowy cytryny
Wszystkie owoce kroimy w mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny. 
 
 
Kasza jaglana z pesto, sałatka pomidorów i awokado, kotleciki z tuńczyka
składniki na 2 porcje:
3/4 szklanki kaszy jaglanej
3 łyżki pesto z suszonych pomidorów
szczypta soli
Kaszę jaglaną opłukujemy pod gorącą wodą, następnie umieszczamy w garnku i zalewamy wodą – 1,5 szklanki. Odrobinę solimy. Gotujemy na wolnym ogniu, aż kasza wchłonie wodą. Następnie mieszamy na pesto i odstawiamy do wystygnięcia.
 
Sałatka z awokado:
pół awokado
1 pomidor
3-4 kuleczki mozzarelli
szczypiorek – 2 gałązki
3-4 listki bazylii
1 łyżeczka oleju z awokado
Awokado, pomidora i mozzarellę kroimy w drobną kostkę. Szczypiorek i bazylią siekamy. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy z olejem z awokado.
Kotleciki z tuńczyka:
6 kotlecików
puszka tuńczyka w kawałku w sosie własnym
3 gałązki szczypiorku
1 jajko
1 łyżka soku z cytryny
2 – 3 łyżki mąki pszennej
Tuńczyka dokładnie rozdrabniamy, łączymy z posiekanym drobno szczypiorkiem, jajkiem i sokiem z cytryny. Na koniec stopniowo dodajemy mąki. Następnie formujemy kotleciki (jeśli masa będzie zbyt rzadka dodajcie trochę mąki, a formując kotleciki oprószcie rękę mąką). Smażymy na małej ilości oleju po 3 minutki z każdej strony, żeby kotleciki były rumiane.
A oto moje pudełka na 2 dni 🙂 a jogurt nawet na 3! 🙂
 

4. CZWARTEK

śniadanie: Szarlotkowy naleśnik z jabłkami i cynamonem
drugie śniadanie: Jogurt grecki z nasionami chia, granolą i sałatką owocową
lunch: Kasza jaglana z pesto, sałatka pomidorów i awokado, kotleciki z tuńczyka

 
Szarlotkowy pieczony naleśnik z jabłkami
składniki na 2 porcje:
0.5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki mleka owsianego
3 małe jajka
0.5 łyżeczki cynamonu
1 jabłko
Najpierw mieszamy ze sobą suche składniki, następnie dodajemy mleko i jajka i dokładnie mieszamy trzepaczką. Jabłko kroimy w kawałeczki i dodajemy do masy. Dokładnie mieszamy i wylewamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego olejem. Naleśnika pieczemy przez 30 minut w temp. 180 stopni. Porcja na 2 dni gotowa 🙂
Komentarz: Standardowo – odgrzewamy na śniadanie w mikrofali 🙂 jeśli nie macie może chwilkę podgrzewać w piekarniku. A i okej, wiem, że ten naleśnik może nie wygląda najlepiej, ale jest przepysny i smakuje jak szarlotka! 🙂
 
Jogurt grecki z nasionami chia, granolą i sałatką owocową
 Kasza jaglana z pesto, sałatka pomidorów i awokado, kotleciki z tuńczyka
Przepisy powyżej!
 

5. PIĄTEK

śniadanie: Szarlotkowy naleśnik z jabłkami i cynamonem
drugie śniadanie: Jogurt grecki z nasionami chia, granolą i sałatką owocową
lunch: Makaron z pesto, rukolą i nerkowcami oraz pomidory z mozzarellą i bazylią

Szarlotkowy naleśnik z jabłkami i cynamonem
 
Jogurt grecki z nasionami chia, granolą i owocami
W tym lunchboxie zamiast sałatki owocowej z poprzedniego przepisu pokroiłam w kawałeczki pół jabłka i 2 kiwi 🙂
Makaron z pesto, rukolą i nerkowcami oraz pomidory z mozzarellą i bazylią
na 1 porcję:
100g nieugotowanego makaronu kokardki
2-3 łyżeczki pesto z suszonych pomidorów
garść rukoli
4-5 nerkowców
pół mozzarelli light
1 pomidor malinowy
1 łyżeczka oleju z awokado
szczypta pieprzu
kilka listków bazylii świeżej
Makaron gotujemy w osolonej wodzie, następnie odcedzamy i dodajemy pesto i rukolę. Dokładnie mieszamy. Przekładamy do pudełka i posypujemy posiekanymi nerkowcami.
Pomidora i mozzarellę kroimy w grubsze plastry i układamy na przemian w pudełku. Polewamy olejem z awokado, dodajemy posiekaną bazylię i szczyptę pieprzu.
Poniżej rozpiska całego tygodnia 🙂 
 
 
Oto moje propozycje do pudełek na cały tydzień 🙂 
Mam nadzieję, że nowy cykl Wam przypadnie do gustu i będziemy razem sobie gotować! 🙂