Makaron z kalerosse i kurczakiem w sosie pomidorowo-śmietanowym


makarony / niedziela, 27 stycznia, 2019
Przepis ten miałam już przygotowany dla Was od dawna, jednak zaginął mi gdzieś, wśród nieopublikowanych dotąd przepisów, by teraz powrócić!

Jeśli nie znajdziecie w sklepach kalerosse to śmiało możecie zastąpić ten składnik jarmużem albo szpinakiem. Kolejny przepis na przepyszny makaron dołączył do kolekcji 🙂
A jaki jest Wasz ulubiony sos do makaronu?
Smacznego!

składniki:
300g makaronu świderki
150g kalerosse 
(można użyć szpinaku lub jarmużu)
300 g passaty pomidorowej
200 ml mleka
3 łyżki śmietany 12%
1 cebula
1/4 słoika suszonych pomidorów
2 łyżki oleju z suszonych pomidorów
2 piersi z kurczaka
piramidka smaku (Lidl)
 
Przygotowanie: W dużym garnku podgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i suszone pomidory. Po około 2 minutach dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i ponownie podsmażamy, aż kurczak się zarumieni. Doprawiamy solą oraz pieprzem i dodajemy makaron świderki. Całe danie zalewamy mlekiem, passatą pomidorową i wodą, aż przykryje całe danie. Dodajemy również piramidkę smaku. Danie dusimy, aż makaron będzie al dente. KalerosseTM kroimy wzdłuż na pół i dodajemy do dania. W tym samym czasie dodajemy również śmietanę, wcześniej zahartowaną gorącym sosem. Makaron dusimy jeszcze około 5-7 minut. Smacznego!