Drodzy Czytelnicy!
To pierwszy post od naprawd? d?ugiego czasu. Na pocz?tku chcia?abym przeprosi?, ?e tak d?ugo nie by?o tu ?adnych nowo?ci. Po cz??ci chce si? te? usprawiedliwi?, dlaczego tak si? sta?o.
Pierwszy semestr studiw magisterskich wymaga? ode mnie du?ego zainteresowania, uwagi i po?wi?cenia czasu. Nie s?dzi?am, ?e tak ci??ko b?dzie mi znale?? czas na gotowanie, ale i pisanie postw, a ?e nie lubi? robi? czego? na szybko i bez stuprocentowego zaanga?owania postanowi?am odczeka? najgorszy okres na studiach i wrci? do Was ze zdwojon? si??! Po dwch miesi?cach wreszcie wracam i mam nadziej?, ?e ju? na dobre! T?sknili?cie? bo ja bardzo!
Pierwszy post po powrocie postanowi?am po?wi?ci? na krtk? relacj? z wakacji w Chorwacji. Od zawsze marzy?am, ?eby tam pojecha? i z pewno?ci? wrc? jeszcze nie raz! Przed Wami seria zdj?? z miejsc, ktre odwiedzi?am. C?, uwielbiam robi? zdj?cia, wi?c znajdziecie kilka widokwek z pi?knego Trogiru, zjawiskowego Splitu czy parku krajobrazowego Krka. Musz? przyzna?, ?e zakocha?am si? w tych wspania?ych widokach, pi?knych w?skich uliczkach, bia?ych okiennicach i r?owych kwiatach. Tydzie? to zdecydowanie za krtko. Chorwacja jest pe?na niesamowitych miejsc. A co z kuchni?? Nie mia?am okazji sprbowa? zbyt wielu przysmakw kuchni chorwackiej, jednak bardzo posmakowa?y mi cevapcici, czyli ma?e kotleciki z mi?sa wo?owego (lub jagni?cego). Tradycyjnie podane z ajvarem (pasta z pieczonej papryki i bak?a?ana) i frytkami. Moj? wersj? tego dania znajdziecie pod wszystkimi zdj?ciami z wakacji. A teraz zapraszam do ogl?dania i mam nadziej?, ?e cho? na chwilk? w ten deszczowy dzie? przeniesiecie si? ze mn? do s?onecznej i magicznej Chorwacji. Zapraszam do ogl?dania!
Cevapcici z sa?atk?, sosem tzatiki i chlebkiem pita
Cevapcici:
500 g mielonego mi?sa wo?owego
1 ?y?eczka s?odkiej papryki
p? ?y?eczki ostrej papryki
sl, pieprz
2-3 ?y?ki oliwy
patyczki do szasz?ykw
sa?atka grecka:
p? kostki sera feta
2 gar?ci pomidorkw koktajlowych
mix sa?at
1 ogrek ?wie?y
cebula czerwona
gar?? oliwek bez pestek
sos: 2 ?y?ki oliwy, 1 ?y?ka octu balsamicznego, oregano, sl, pieprz
sos tzatiki:
200g jogurtu greckiego
1 ?wie?y ogrek
1 z?bek czosnku
sl, pieprz
do podania: chlebek pita
Przygotowanie:
Cevapcici: Patyczki do szasz?ykw namaczamy w wodzie. W du?ej misce mieszamy wszystkie sk?adniki na kotleciki i formujemy je na patyczkach do szasz?ykw. Lekko sp?aszczamy. Cevapcici grillujemy na rozgrzanej patelni (najlepiej grillowej, ale je?li nie macie wykorzystajcie tak? z grubszym dnem) przez oko?o 3-4 minuty z ka?dej strony.
Sa?atka: Do du?ej miski wsypujemy sa?at?, pokrojone na ?wiartki lub po?wki pomidorki, plasterki ogrka i pokrojon? w kostk? fet? oraz oliwki. Cebul? kroimy natomiast w drobne pirka i dodajemy do pozosta?ych sk?adnikw. Sk?adniki na sos dok?adnie mieszamy i polewamy ca?? sa?atk?. Dok?adnie mieszamy, a? wszystkie sk?adniki po??czon? si? ze sob?.
Sos tzatiki: Ogrka ?cieramy na tarce o ?rednich oczkach, a nadmiar wody odlewamy. Ogrka ??czymy z jogurtem, posiekanym z?bkiem czosnku, sol? i pieprzem.
Chlebek pita podgrzewamy w mikrofali, piekarniku lub na patelni.
Cevapcici podajemy z sa?atk?, chlebkiem pita oraz sosem tzatiki.
Ten komentarz zosta? usuni?ty przez autora.
Przepi?knie! 🙂
Uwielbiam takie posty i wirtualne podr?owanie heh 🙂
http://paniemm.blogspot.com/
Bardzo fajnie tam musia?o byc w Chorwacji, super si? czyta?o!