Hiszpa?ski kocio?ek


danie jednogarnkowe / sobota, 6 maja, 2017
Dzi? przepis z wykorzystaniem produktw Sol Mar z Tygodnia Hiszpa?skiego, ktry jeszcze trwa w Lidlu. Pomy?la?am, ?e zainspiruj? si? potraw? troch? swojsk?, ale z wykorzystaniem hiszpa?skich smakw.

Takie danie ?mia?o mo?ecie przyrz?dzi? nad ogniskiem w rozgrzanym kocio?ku, a w domowych warunkach w du?ym garnku. Mocno pikantny kocio?ek b?dzie wspania?ym pomys?em na sobotni? uczt? z przyjaci?mi! Poczekajmy jeszcze troch? na s?oneczne dni i cieszmy si? z czasem sp?dzonym na ?wie?ym powietrzu, na grillach i ogniskach!

sk?adniki:
3-4 porcje
280 g pikantnej kie?basy chorizo Sol Mar
5 ?y?ek drobnego makaronu muszelki
2 papryki
1 cebula
2-3 z?bki czosnku
300 g przecieru pomidorowego Sol Mar
5 ?y?ek ciecierzycy Sol Mar
gar?? sma?onych migda?w Sol Mar
1 ?y?ka oleju
szklanka bulionu
kilka listkw ?wie?ej bazylii

Olej wlewamy do du?ego garnka i dodajemy pokrojon? w p?plasterki kie?bas? chorizo. Gdy t?uszcz si? z niej wytopi mo?e go troch? odla?, je?li nie chcemy zbyt t?ustego dania. Nast?pnie dodajemy posiekany czosnek i cebul?. Sma?ymy ca?o?? 2 minuty na wolnym ogniu. Nast?pnie dodajemy pokrojon? w wi?ksz? kostk? papryk? obran? ze skry i dusimy kolejne 2-3 minuty. Danie zalewamy pomidorami, bulionem i 2 szklankami wody. Dodajemy kluseczki i gotujemy, a? b?d? mi?kkie. Pod koniec gotowania dodajemy ciecierzyc?. Ca?o?? gotujemy jeszcze 3 minuty. Podajemy z posiekanymi migda?ami i listkami ?wie?ej bazylii.

2 Replies to “Hiszpa?ski kocio?ek”

Komentarze są wyłączone.