Ka?dy z nas dobrze wie, ?e warzywa powinny stanowi? g?wny sk?adnik naszego menu. Jednak spjrzmy prawdzie w oczy, ci??ko jest nieraz tego dopilnowa?. Z pomoc? spieszy nam firma Fit & Easy, ktra znalaz?a ?wietny sposb na uatrakcyjnienie warzyw, a dok?adniej buraka i marchewki.
W swojej ofercie przedstawiaj? nowo??: spaghetti z buraka i marchewki. ?wietnie sprawdz? si? na surowo, ale mo?na je rwnie? gotowa?, dusi?, zapieka? czy blanszowa?. Do dzisiejszego przepisu wykorzysta?am spaghetti z buraka, ktre w towarzystwie mleczko kokosowego, ciecierzycy i batatw, tworzy idealnie zestawienie! Syc?ca rozgrzewaj?ca zupa pe?na witamin i smaku. To co sprbujecie? 🙂
Koniecznie poszukajcie w sklepach i eksperymentujcie do woli! 😉
A ju? w przysz?ym tygodniu przepis z wykorzystaniem spaghetti z marchewki!
sk?adniki
4 porcje
200g spaghetti z buraka Fit&Easy
1 batat
kawa?ek imbiru
p? papryczki chilli
1 pol?dwiczka z indyka
puszka ciecierzycy (400g)
puszka mleczka kokosowego (400g)
puszka pomidorw z zio?ami (Lidl)
1 ?y?ka oleju rzepakowego
sl
Na ?y?ce oleju przysma?amy pokrojonego w kostk? indyka. Po 2 minutach sma?enia dodajemy drobno posiekany imbir i chilli. Ca?e danie podsma?amy na wolnym ogniu kilka minut. W tym czasie obieramy batata i kroimy w kostk?. Dorzucamy do indyka i razem sma?ymy 2-3 minuty. Nast?pnie dodajemy pomidory z puszki i wod? – tyle ile zmie?ci si? w puszce. Dusimy curry oko?o 10 minut. Kolejno dodajemy mleczko kokosowe i ciecierzyc?. Dusimy kolejne 3 minuty i dodajemy spaghetti z buraka. Ca?o?? gotujemy przez oko?o 10 minut, a? burak zmi?knie. W razie potrzeby doprawiamy curry sol?.
Komentarz: Mo?ecie w przepisie pomin?? indyka – wtedy b?dzie w pe?ni wega?skie danie 🙂
Warto?ci od?ywcze:
kalorie: 455 kcal
bia?ko: 17 g
t?uszcze: 21 g
w?glowodany: 47.5 g

A mi si? strasznie podoba talerz z ostatniego zdj?cia 🙂
ceramika Boles?awiec – najpi?kniejsze talerze! 🙂