Pieczony pstrąg z kopytkami szpinakowymi i brokułami


obiad, zdrowo / środa, 4 stycznia, 2017
Wszystkie zalecenia żywieniowe podkreślają, żeby na Naszych stołach co najmniej dwa razy w tygodniu powinna znaleźć się ryba! Mimo, że zewsząd jesteśmy taranowani informacjami, że ryby zawierają metale ciężkie, albo pochodzą z zanieczyszczonych wód, to uważam, że wystarczy poszukać w sprawdzonych sklepach ryb z lokalnych hodowli.

Wracając do przepisu. to dzisiaj mam dla Was przepis na pieczonego pstrąga z przepyszną marynatą, którą ostatnio usłyszałam w programie ‘Wiem co jem’. Koniecznie musiałam spróbować jak smakuje i od razu trafiła na listę ulubionych. Dzięki niej ryba jest soczysta i ma wyrazisty smak. Rybę podałam z pysznymi kopytkami szpinakowymi oraz klasycznie z brokułami. Poniżej przedstawiłam Wam mój pomysł, co zrobić z dużą ilością kopytek (tak, jest inna odpowiedź niż je zjeść! :))
A wy co sądzicie o takim daniu? 🙂

składniki:
2 porcje + mnóstwo kopytek do zamrożenia
2 pstrągi
2 plastry cytryny
sól
marynata:
1 łyżka musztardy gorczycowej
1 łyżka miodu
1 łyżka serka kremowego
Kopytka szpinakowe:
1 kg ziemniaków
150g szpinaku
350g mąki pszennej
1 jajko
sól, pieprz
Brokuły
Ryba: Pstrągi posypujemy solą. Składniki marynaty mieszamy ze sobą i nakładamy do wnętrza ryby. Plasterki cytryny kładziemy na pstrągu. Rybę kładziemy na folii aluminiowej GOSIA i pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 minut.
Kopytka szpinakowe: Ziemniaki obieramy ze skóry i gotujemy do miękkości. Szpinak myjemy i wrzucamy na patelnię, aż zmięknie, pod koniec gotowania dodajemy sól i pieprz. Następnie odcedzamy i ubijamy na gładkie puree za pomocą tłuczka lub przeciskamy przez praskę. Dodajemy szpinak i ponownie mieszamy. Do jeszcze ciepłych ziemniaków dodajemy mąkę, ponownie mieszamy i dodajemy jajko – należy składniki bardzo szybko połączyć, najlepiej ręką, aby jajko nie zmieniło się w jajecznicę. Ciasto wyjmujemy na stolnicę (w razie potrzeby dodajemy mąki) i dzielimy na 4 części. Jedną część ciasta dzielimy ponownie na pół, formujemy wałek i kroimy nożem w romby. Kopytka wrzucamy do gotującej osolonej wody i gotujemy około 1-2 minuty od wypłynięcia.
Kopytka możemy podawać ugotowane od razu lub polać stopionym masłem.
Brokuły gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
Pieczonego pstrąga podajemy z cytryną, brokułami i kopytkami szpinakowymi!
Smacznego!

A poniżej mój patent na duża ilość kopytek z wykorzystaniem woreczków GOSIA!

Pierogi, kopytka, kluski śląski i wszelkie inne produkty mączne są dosyć pracochłonne. Dlatego ja zazwyczaj wolę zrobić więcej a rzadziej. A co zrobić z dużą ilością kopytek? Po prostu zamrozić!  Jednak najlepiej wykorzystać do tego pojedyncze torebki, dzięki, którym możecie zamrozić od razu gotowe porcje. Najpierw należy podgotować kopytka, następnie wyłożyć na talerz, aby wystygły. Tak przygotowane kopytka mrozimy w pojedynczych torebkach. A kiedy najdzie Nas na nie ochota, wystarczy wrzucić zamrożone kopytka na gorącą wodę i podgrzać na wolnym ogniu lub przysmażyć na patelni z dodatkiem masła. Co kto woli! 🙂

37 Replies to “Pieczony pstrąg z kopytkami szpinakowymi i brokułami”

  1. I just like the valuable information you provide for your articles.
    I’ll bookmark your blog and take a look at again here frequently.
    I’m somewhat certain I’ll be informed a lot of new stuff proper right here!
    Best of luck for the following!

  2. Heya! I know this is somewhat off-topic but I needed to ask.
    Does operating a well-established blog like yours require a lot of work?
    I am brand new to writing a blog but I do write in my diary daily.

    I’d like to start a blog so I can easily
    share my personal experience and thoughts online.
    Please let me know if you have any kind of ideas or tips for
    brand new aspiring bloggers. Thankyou!

  3. Hi there, There’s no doubt that your website could
    possibly be having internet browser compatibility problems.
    Whenever I look at your site in Safari, it looks
    fine however when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.

    I just wanted to provide you with a quick heads
    up! Besides that, fantastic website!

  4. A motivating discussion is definitely worth comment.
    I think that you should write more about this issue, it
    may not be a taboo matter but usually people do not discuss such subjects.
    To the next! Kind regards!!

  5. Magnificent goods from you, man. I’ve consider your stuff prior to and
    you’re just extremely great. I really like what you’ve got
    here, certainly like what you’re saying and the way during which you are saying it.

    You’re making it entertaining and you continue to care for
    to stay it smart. I can’t wait to learn far more from you.

    That is actually a great site. cheap flights http://1704milesapart.tumblr.com/ cheap flights

  6. Please let me know if you’re looking for a writer for your site. You have some really great articles and I believe I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine. Please shoot me an email if interested. Thanks!

  7. I am also writing to make you be aware of what a great discovery my friend’s daughter gained reading your web site. She came to understand several issues, which included what it is like to possess an awesome helping character to let a number of people without difficulty know a variety of impossible issues. You really surpassed our expectations. Many thanks for showing those powerful, trusted, edifying and cool thoughts on that topic to Evelyn.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *