Biały gulasz z indyka z kalerosse i fenkułem


Fit&Easy, obiad / środa, 21 grudnia, 2016
Większość z Was na pewno nie słyszała o kall , sama do niedawna nie miałam pojęcia co to jest. Jednak jak zawsze spieszę Wam z pomocą i wyjaśniam co kryje się pod tą tajemniczą nazwą.

KalerosseTM to połączenie brukselki i jarmużu, które powstało w wyniku 15 lat pracy nad krzyżówkami roślin, bez ingerencji w materiał genetyczny, bez udziału GMO i sztucznych składników. Firma Fit&Easy jako pierwsza marka wprowadza to warzywo na rynek. Inaczej niż większość warzyw jest ono dostępne od listopada i marca. A jaka cena za opakowanie? Za 150g zapłacicie 5,99 zł. Na opakowaniu znajdziecie etykietę w formie książki, gdzie znajdziecie propozycje przepisów z wykorzystaniem kalerosseTM!
KalerosseTM w przekroju przypomina brukselkę, a gdyby nie lekko fioletowy kolor liści to można by było pomyśleć, że to nic innego jak jarmuż. Do czego go używać? Można oczywiście jeść na surowo, dusić, grillować czy gotować. Świetnie nada się do wszelkiego rodzaju zapiekanek. Ja użyłam kalerosseTM w przepisach, w których wykorzystałabym jarmuż czy szpinak. Jego smak jest delikatny, więc nie zdominuje żadnego z dań.
Pora wspomnieć o (dla mnie) najważniejszym aspekcie. Mianowicie właściwości zdrowotne! KalerosseTM to bogactwo zdrowia. W 100g znajdziemy dwa razy więcej witaminy B6, która pomaga magazynować energię z pożywienia i wspomaga pracę układu nerwowego, oraz dwukrotnie więcej witaminy C niż w brukselce. Zawiera spore stężenie witaminy E, która wpływa na nasz wzrok, pracę mięśni i wzmacnia naczynia krwionośne i odporność całego organizmu.
Musicie się ze mną zgodzić, że to bardzo wartościowe warzywo, które powinno znaleźć się w diecie każdego z nas. Jeśli tylko znajdziecie kalerosseTM w sklepach (już niedługo powinno być ogólnodostępne) to koniecznie kupcie i spróbujcie. Ponadto to mam dla Was moją propozycję na jego wykorzystanie w biało-zielonym gulaszu z indyka! Samo zdrowie!
składniki:
na 6-8 porcji
400g mięso z udek indyka
500 g pieczarek
150g kalerosseTM
pęczek selera naciowego
pół cebuli
3 łyżki oleju
przyprawy: sól, pieprz, bazylia suszona, piramidka smaku (Lidl)
natka pietruszki
1 por
mąka
200g śmietany 12%
kasza gryczana niepalona

 
Kawałki indyka obtaczamy w mące. W dużym garnku rozgrzewamy olej i smażymy kawałki indyka 3-4 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i fenkuła. Podsmażamy 4 minuty i dodajemy pokrojonego selera naciowego. Całość doprawiamy solą i podsmażamy przez około 5 minut. Zalewamy danie wodą (aż przykryje całe danie) i dorzucamy piramidkę smaku. Danie przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone na ćwiartki pieczarki i pora pokrojonego w talarki. Doprawiamy bazylią i sporą ilością pieprzu. Dusimy danie kolejne 20 minut. Następnie wrzucamy pokrojone wzdłuż kalerosseTM i dolewamy śmietanę (do śmietany wcześniej wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru, aby ją zahartować). Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dusimy danie jeszcze 10 minut. Gulasz podajemy z kaszą gryczaną.