Bia?y gulasz z indyka z kalerosse i fenku?em


Fit&Easy, obiad / środa, 21 grudnia, 2016
Wi?kszo?? z Was na pewno nie s?ysza?a o kall , sama do niedawna nie mia?am poj?cia co to jest. Jednak jak zawsze spiesz? Wam z pomoc? i wyja?niam co kryje si? pod t? tajemnicz? nazw?.

KalerosseTMto po??czenie brukselki i jarmu?u, ktre powsta?o w wyniku 15 lat pracy nad krzy?wkami ro?lin, bez ingerencji w materia? genetyczny, bez udzia?u GMO i sztucznych sk?adnikw. Firma Fit&Easy jako pierwsza marka wprowadza to warzywo na rynek. Inaczej ni? wi?kszo?? warzyw jest ono dost?pne od listopada i marca. A jaka cena za opakowanie? Za 150g zap?acicie 5,99 z?. Na opakowaniu znajdziecie etykiet? w formie ksi??ki, gdzie znajdziecie propozycje przepisw z wykorzystaniemkalerosseTM!
KalerosseTMw przekroju przypomina brukselk?, a gdyby nie lekko fioletowy kolor li?ci to mo?na by by?o pomy?le?, ?e to nic innego jak jarmu?. Do czego go u?ywa?? Mo?na oczywi?cie je?? na surowo, dusi?, grillowa? czy gotowa?. ?wietnie nada si? do wszelkiego rodzaju zapiekanek. Ja u?y?amkalerosseTMw przepisach, w ktrych wykorzysta?abym jarmu? czy szpinak. Jego smak jest delikatny, wi?c nie zdominuje ?adnego z da?.
Pora wspomnie? o (dla mnie) najwa?niejszym aspekcie. Mianowicie w?a?ciwo?ci zdrowotne! KalerosseTMto bogactwo zdrowia. W 100g znajdziemy dwa razy wi?cej witaminy B6, ktra pomaga magazynowa? energi? z po?ywienia i wspomaga prac? uk?adu nerwowego, oraz dwukrotnie wi?cej witaminy C ni? w brukselce. Zawiera spore st??enie witaminy E, ktra wp?ywa na nasz wzrok, prac? mi??ni i wzmacnia naczynia krwiono?ne i odporno?? ca?ego organizmu.
Musicie si? ze mn? zgodzi?, ?e to bardzo warto?ciowe warzywo, ktre powinno znale?? si? w diecie ka?dego z nas. Je?li tylko znajdzieciekalerosseTMw sklepach (ju? nied?ugo powinno by? oglnodost?pne) to koniecznie kupcie i sprbujcie. Ponadto to mam dla Was moj? propozycj? na jego wykorzystanie w bia?o-zielonym gulaszu z indyka! Samo zdrowie!
sk?adniki:
na 6-8 porcji
400g mi?so z udek indyka
500 g pieczarek
150gkalerosseTM
p?czek selera naciowego
p? cebuli
3 ?y?ki oleju
przyprawy: sl, pieprz, bazylia suszona, piramidka smaku (Lidl)
natka pietruszki
1 por
m?ka
200g ?mietany 12%
kasza gryczana niepalona

Kawa?ki indyka obtaczamy w m?ce. W du?ym garnku rozgrzewamy olej i sma?ymy kawa?ki indyka 3-4 minuty. Nast?pnie dodajemy pokrojon? w plasterki cebul? i fenku?a. Podsma?amy 4 minuty i dodajemy pokrojonego selera naciowego. Ca?o?? doprawiamy sol? i podsma?amy przez oko?o 5 minut. Zalewamy danie wod? (a? przykryje ca?e danie) i dorzucamy piramidk? smaku. Danie przykrywamy pokrywk? i dusimy na wolnym ogniu 30 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone na ?wiartki pieczarki i pora pokrojonego w talarki. Doprawiamy bazyli? i spor? ilo?ci? pieprzu. Dusimy danie kolejne 20 minut. Nast?pnie wrzucamy pokrojone wzd?u?kalerosseTMi dolewamy ?mietan? (do ?mietany wcze?niej wlewamy kilka ?y?ek gor?cego wywaru, aby j? zahartowa?). Dodajemy posiekan? natk? pietruszki. Dusimy danie jeszcze 10 minut. Gulasz podajemy z kasz? gryczan?.