Burger – najlepszy na ?wiecie!


kolacja, obiad / sobota, 17 lutego, 2018
To ogromny wstyd, ?e bloga prowadz? ju? od 4 lat, a do tej pory nie ma na nim przepisu na domowego klasycznego burgera wo?owego. Najwy?szy czas to naprawi?! Oto i on – klasyczny wo?owy burger z chutneyem z czerwonej cebuli, ??tym serem, pomidorem, ogrkiem i sa?at?, a do tego z pysznym sosem.

Przepis jak zawsze krok po krok wyja?niony, wi?c obiecuj?, ?e ka?dy da rad?! W supermarketach znajdziemy ju? bu?eczki do hamburgerw z ca?kiem dobrym sk?adem, ale ju? nied?ugo na blogu przepis na najlepsze domowe bu?ki do hamburgerw! 🙂

sk?adniki:
2 porcje:
350g wo?owiny (ja u?y?am mielonej pol?dwicy)
p? posiekanej drobno cebuli
1 ?y?eczka musztardy dijon
2-3 ?y?ki sosu worchester
sl, pieprz
1 jajko
gar?? posiekanej natki pietruszki

dodatki:
bu?ki do hamburgerw
pomidory
ser z?ty
ogrki kiszone
sa?ata np. lodowa lub rzymska
sos: 2 ?y?ki ketchupu, 1 ?y?ka majonezu, 1 ?y?ka sosu worchester

chutney z cebuli:
1 cebula
2 ?y?ki sosu worchester
2 ?y?eczki cukru
3 ?y?ki octu balsamicznego
woda

Chutney z cebuli: Na patelni rozgrzewamy cukier, a? si? rozpu?ci, nast?pnie dodajemy pokrojon? w pirka cebul?. Podsma?amy 1 minut?. Kolejno dodajemy ocet, sos worchester i ok 50 ml wody. Kiedy woda wyparuje prbujemy chutney. Je?li cebula b?dzie lekko twarda to ponownie dodajemy wod?. Cebula w chutney’u musi by? mi?kka. Taka ilo?? wystarczy na 2-3 burgery.

W misce ??czymy dok?adnie wo?owin?, cebul?, przyprawy, jajko i sos worchester. Formujemy dwa burgery o ?rednicy wi?kszej ni? bu?ka do hamburgerw (mi?so podczas sma?enia si? skurczy). Rozgrzewamy patelni? (najlepiej grillow?) z odrobin? oleju. Sma?ymy wed?ug uznania – je?li chcemy ?rednio wysma?ony burger to sma?ymy po 3 minuty z ka?dej strony, je?li wysma?ony to oko?o 5 minut z ka?dej strony. Przekrojon? bu?k? do hamburgerw podgrzewamy w piekarniku, a? b?dzie chrupi?ca.
Teraz czas na z?o?enie burgerw:
Smarujemy bu?ki sosem, k?adziemy kotleta, ser ??ty, chutney z cebuli, sa?at?, pomidora i ogrka, a na koniec przykrywamy drug? cz??ci? bu?ki.
Podajemy burgera z klasycznymi frytkami lub frytkami z batatw.

Jedna odpowiedź do “Burger – najlepszy na ?wiecie!”

  1. Wygl?da smakowicie 🙂 Te? uwielbiam fast food i mog?abym go je?? codziennie, ale niestety niesie to sporo konsekwencji zdrowotnych. Ostatnio wpad?a mi w r?ce bardzo ciekawa ksi??ka Micha?a Wrzoska "Szybko i zdrowo. Fast food w wersji fit". Znalaz?am w niej wiele interesuj?cych przepisw na zdrowe "barowe" jedzenie i jestem zachwycona. Dania s? smaczne i ma?o kaloryczne, a do tego wiem, co dok?adnie si? w nich znajduje. To nieprawda, ?e zdrowy fast food nie mo?e dobrze smakowa?. Mo?e, a nawet jest lepszy 🙂 Pozdrawiam.

Komentarze są wyłączone.