Chilli con carne jest chyba jednym z popularniejszych da? jednogarnkowych. Bardzo syc?ce, pikantne, na pewno trafi, w Wasz gust! Chilli con carne jest bardzo proste – tak naprawd?, wrzucamy wszystko do jednego garnka, przykrywamy pokrywk? i gotujemy ok godziny. Banalne prawda?
Jest w nim dosy? sporo sk?adnikw, jednak zawsze mo?na przygotowa? na wi?cej dni albo dla ca?ej gromady wyg?odnia?ych studentw i nie tylko!
sk?adniki:
6 porcji
2 cebule
2 z?bki czosnku
2 marchewki
2 papryki czerwone
2 ?odygi selera naciowego
500 g mi?sa mielonego wieprzowego
2 ?y?ki octu balsamicznego
gar?? pietruszki
puszka ciecierzycy
puszka czerwonej fasoli
2 puszki pomidorw
przyprawy:
po czubatej ?y?eczce kminu, chilli, cynamonu
sl, pieprz do smaku
3 ?y?ki oleju rzepakowego
jogurt naturalny
Cebul? i czosnek kroimy w plasterki i wrzucamy na olej i sma?ymy 2 minuty. Marchew i seler kroimy w plasterki, papryk? w kostk? i wrzucamy do garnka. Dodajemy przyprawy i sma?ymy oko?o 5-7 minut. Nast?pnie odcedzamy ciecierzyc? i fasol? i wrzucamy do garnka razem z pomidorami. Mi?so dzielimy na ma?e kawa?ki i rwnie? dodajemy do przysma?aj?cych si? warzyw. Do pustej puszki po pomidorach wlewamy wod? i zalewamy nasze danie. Ca?o?? mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu oko?o godziny. Pod koniec gotowania dodajemy posiekan? natk? pietruszki. Podajemy z kleksem jogurtu i natk? pietruszki.
Warto?ci od?ywcze:
porcja: 489 g
w?glowodany: 44 g
bia?ko: 27 g
t?uszcze: 27 g
kalorie: 533 kcal