Zdrowszy odpowiednik ameryka?skiego klasyka, prawdziwy comfort food!
Znacie popularny t?usty ameryka?ski makaron mac&cheese? Konkretny sos serowy i porcja boczku – to mimo, ?e bardzo komfortowe jedzenie to jednak ma?o zdrowe. Ale mam dla ciebie przepis, ktry zaskoczy Ci? smakiem, kremowo?ci? i osobi?cie uwa?am, ?e to cudownie koj?cy comfort food. Nie spodziewasz si?, ?e sos, w ktrym g?wnym sk?adnikiem jest dynia, mo?e tak serowo i kremowo smakowa?. Po prostu musisz go sprbowa?!

sk?adniki na 3-4 porcje:
- 300g makaronu penne
- 1 ma?a dynia pi?mowa
- 3 ?y?ki tartego grana padano (+ troch? do posypania dania)
- 100ml wody
- 2 ?y?ki p?atkw dro?d?owych nieaktywnych
- 3 ?y?ki serka ?mietankowego (np. Bieluch czy Almette)
- przyprawy: po 1 ?y?eczce soli, pieprzu i czosnku granulowanego
- 100g boczku w plastrach
- posiekana natka pietruszki
- opcjonalnie: oliwa z oliwek czosnkowa
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Dyni? kroimy w kostk? i pieczemy przez 20-30 minut, a? b?dzie mi?kka. Dodatkowo pola?am swoj? dyni? 1 ?y?k? czosnkowej oliwy z oliwek – daje bardzo fajny posmak! Dyni? miksujemy z dodatkiem wszystkich przypraw, serka ?mietankowego, grana padano i p?atkw dro?d?owych. Je?li sos jest zbyt g?sty dodajemy wod? i ponownie miksujemy. Z boczku robimy chrupi?ce chipsy – na suchej patelni k?adziemy boczek i ustawiamy na ?rednim ogniu, cierpliwie czekamy, a? b?dzie chrupi?cy, a t?uszcz si? wytopi. Sos dyniowy przek?adamy na patelni?, dodajemy makaron i dok?adnie mieszamy. Podajemy z pokruszonymi chipsami z boczku, natk? pietruszki i tartym grana padano.






