Kotlety z regu?y kojarz? nam si? albo z popularnym mielonym albo schabowym. Coraz cz??ciej eksperymentujemy w kuchni i poznajemy nowe smaki. Jako, ?e coraz cz??ciej rezygnuj? z mi?sa, zastanawia?am si? z czego jeszcze mo?na zrobi? kotleciki.
Inspiracj? zaczerpn??am z ksi??ki Jamiego Olivera 'Ka?dy mo?e gotowa?’. Jest to moja ulubiona pozycja kulinarna i nie tylko dlatego, ?e by?a to moja pierwsza ksi??ka kucharska, ale przede wszystkim dlatego, ?e przepisy, ktre si? w niej znajduj? s? niezwykle proste i smaczne! Zapraszam do gotowania!
sk?adniki:
350 g ?ososia
400 g ziemniakw
olej rzepakowy
sl, pieprz
1 ?y?ka m?ki
1 ma?e jajko
cytryna
natka pietruszki
do podania:
sa?atka z bia?ej kapusty:
marchew
bia?a kapusta
oliwa z oliwek
sok z cytryny
natka pietruszki
jab?ko
por
Kotleciki: Ziemniaki obieramy ze skry i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy woda b?dzie si? ju? gotowa?, nak?adamy na garnek durszlak, w ktrym uk?adamy ?ososia, ktrego wcze?niej solimy i pieprzymy. Gotujemy oko?o 15 minut, a? ziemniaki b?d? mi?kkie. Ziemniaki odcedzamy i t?uczemy na g?adkie puree za pomoc? t?uczka lub mo?na te? widelcem i zostawiamy do ostygni?cia. ?ososia rozdrabniamy i rwnie? czekamy, a? wystygnie. Nast?pnie do jednej miski wrzucamy ?ososia, ziemniaki, jajko, posiekan? natk? pietruszki, sl i pieprz. Wszystkie sk?adniki dok?adnie ??czymy i formujemy kotleciki. Kotleciki obtaczamy lekko w m?ce i sma?ymy na br?zowo na patelni, na ktrej rozgrzali?my wcze?niej olej.
Sa?atka: Bia?a kapust? szatkujemy, solimy i odstawi? na 20 minut, ?eby zmi?k?a. Marchew, jab?ko ?cieramy na tarce, a pora kroimy w drobn? kostk?. Wszystkie sk?adniki ze sob? ??czymy i skrapiamy sokiem z cytryny i oliw? z oliwek, a na koniec dodajemy posiekan? natk? pietruszki. Mieszamy dok?adnie.
Kotleciki podajemy z sa?atk?, cz?stk? cytryny i posypane natk? pietruszki.
Pychotka 🙂
Uwielbiam takie kotleciki 🙂