Krewetki uwielbiam od dawna, ale ponownie zakocha?am si? w ich smaku przygotowuj?c ten przepis, z ktrym podzieli?a si? ze mn? moja kochana siostra Ola! Pierwszy raz to Ola przygotowa?a te krewetki i ju? wiedzia?am, ?e musz? si? z Wami podzieli? tym przepisem – po prostu jest ?wietny 🙂
W przepisie u?ywamy mro?onych krewetek, ktre marynujemy i w tym czasie one si? rozmra?aj?, potem hyc na patelni?, wino, mas?o – i ju? danie gotowe!
Biegnijcie szybko do sklepu i koniecznie przygotujcie przepyszn? kolacj? 🙂
sk?adniki:
na 3-4 porcje
0,5 kg mro?onych krewetek ( ja wybieram te z Lidla:kliknij tutaj)
3-4 z?bki czosnku
1 cebula czerwona
1 papryczka chilli
1/2 ?y?eczki papryki ostrej ( mo?e by? mniej lub wi?cej – w zale?no?ci jak ostre potrawy lubicie)
p? p?czka natki pietruszki
4 ?y?ki oliwy z oliwek
80 ml wina bia?ego wytrawnego
1 ?y?ka mas?a
sl
do podania: bagietka
Zamro?one krewetki przep?ukujemy zimn? wod? i wrzucamy do du?ej miski. Czosnek kroimy w plasterki, cebul? w kostk?, papryczk? chilii bardzo drobno (je?li lubicie pikantne dania to mo?ecie zostawi? pestki, je?li wolicie ?agodniejsze to usu?cie gniazda nasienne) i dodajemy do krewetek. Dodajemy papryk? oraz sl i posiekan? pietruszk?. Nast?pnie wlewamy 2 ?y?ki oliwy z oliwek i dok?adnie mieszamy. Zostawiamy krewetki do marynowania ok. 15 minut, a? krewetki si? rozmro??.
Nast?pnie rozgrzewamy patelni? z 2 ?y?kami oliwy z oliwek i wrzucamy krewetki. Sma?ymy 3 minuty i wlewamy wino. Dalej sma?ymy ok. 5-7 minut, a? wino odparuje. Pod koniec dodajemy kawa?ek mas?a i podsma?amy jeszcze minut?. Krewetki podajemy z chrupi?c? bagietk?.
