LUNCHBOX #3


lunchbox / poniedziałek, 15 kwietnia, 2019
Kochani, czy Wam te? tak szybko mijaj? tygodnie?!
Jeszcze przed chwilk? dodawa?am zesz?otygodniowy wpis, a dzisiaj ju? czas na cz??? trzeci?!

Mnie do?? szybko zlecia? ten tydzie?, a druga po?owa wype?niona by?a g?wnie chorob? i le?eniem w ??ku, z tej racji, wybaczcie mi, ale przepisy s? od poniedzia?ku do czwartku 🙂
to zaczynamy wpis #3! 🙂

1. PONIEDZIA?EK

?niadanie:Pieczony omlet z serem, szpinakiem i parwk?
drugie ?niadanie:Owsianka kokosowa z malinami i czekolad?
lunch: Domowe nuggetsy z kurczaka, kasza j?czmienna z kukurydz? i fasola

Pieczony omlet z serem, szpinakiem i parwk?
sk?adaniki na 2 porcje:
3 jajka
gar?? szpinaku
1 parwka (polecam 100% GoodValley albo parwki Piratki z Lidla)
odrobina oleju do wysmarowania naczynia
Jajka rozk?camy w misce i przelewamy do naczynia wysmarowanego olejem. Dodajemy posiekany szpinak, pokrojon? w kawa?ki parwk? i ser. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 10-15 minut.
Owsianka kokosowa z malinami i czekolad?
sk?adniki na 2 porcje
20g p?atkw owsianych
30g p?atkw ry?owych
150 ml mleka kokosowego
?y?eczka cukru
na ka?d? porcj?: 3 kostki czekolady, gar?? borwek i gar?? malin
W garnku mieszamy p?atki owsiane, ry?owe, mleko i cukier, zagotowujemy i gotujemy do mi?kko?ci ok. 10-15 minut. Odstawiamy do wystygni?cia, przek?adamy do pude?ek i posypujemy posiekan? czekolad?, borwkami i malinami.
Domowe nuggetsy z kurczaka, kasza j?czmienna z kukurydz? i fasola
sk?adniki na 2 porcje:
Nuggetsy:
200g pol?dwiczek z kurczaka
p? ?y?eczki papryki s?odkiej
sl, pieprz
1 ma?e jajko
1 ?y?eczka jogurtu greckiego
2 kromki chleba razowego
1 ?y?ka oleju
Pol?dwiczki kroimy w mniejsze kawa?ki i wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, jajko, jogurt i dok?adnie ??czymy wszystkie sk?adniki i kurczaka odstawiamy do lodwki do zamarynowania na min. godzin?. Chleb razem z olejem miksujemy na drobn? kruszonk?. Kawa?ki kurczaka obtaczamy w kruszonce i uk?adamy na blasze. Nuggetsy pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, a? b?d? rumiane.
Kasza z kukurydz? i fasol?:
1/2 szklanki kaszy j?czmiennej
p? cebuli
2 z?bki czosnku
2 ?y?eczki koncentratu pomidorowego
p? ?y?eczki papryki s?odkiej
1/4 ?y?eczki papryki ostrej
p? szklanki kukurydzy
1/4 szklanki fasoli czerwonej
1 ?y?ka oleju rzepakowego
Kasz? j?czmienn? gotujemy w szklance wody do mi?kko?ci, w razie potrzeby dodajemy wi?cej wody. Na patelni rozgrzewamy olej i przysma?amy posiekan? cebul? z czosnkiem. Dodajemy ugotowan? kasz? j?czmienn?, dodajemy koncentrat, odrobin? wody, przyprawy oraz kukurydz? i fasol?. Dok?adnie ??czymy sk?adniki i przysma?amy jeszcze przez 2-3 minuty – odstawiamy do wystygni?cia i przek?adamy do pude?ek.

2. WTOREK

?niadanie:Pieczony omlet z serem, szpinakiem i parwk?
drugie ?niadanie:Owsianka kokosowa z malinami i czekolad?
lunch: Domowe nuggetsy z kurczaka, kasza j?czmienna z kukurydz? i fasola

Pieczony omlet z serem, szpinakiem i parwk?
Owsianka kokosowa z malinami i czekolad?
Domowe nuggetsy z kurczaka, kasza j?czmienna z kukurydz? i fasola
Przepisy powy?ej 🙂
3. ?RODA
?niadanie: Omlet czekoladowy z malinami
drugie ?niadanie:Twaro?ek z rzodkiewk? i chlebek
lunch: Kopytka na ma?le ze szpinakiem i pestkami dyni, fasola szparagowa w sezamie

Omlet czekoladowy z malinami
sk?adniki:
4 jajka
2 ?y?ki m?ki pszennej
1 ?y?ka kakao
2-3 ?y?ki cukru
gar?? malin
Bia?ka ubijamy na puszyst? mas?, a ??tka ??czymy z m?k? z kakao i cukrem. Nast?pnie dodajemy bia?ka do masy. Przek?adamy do naczynia wysmarowanego olejem a na wierzchu uk?adamy maliny. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.
Twaro?ek z rzodkiewk? i chlebek
sk?adniki:
2 porcje
300g serka twaro?kowego grani
5 rzodkiewek
szczypta soli i pieprzu
2 kromki chleba
Rzodkiewki kroimy w drobn? kostk? i mieszamy razem z twaro?kiem i przyprawami. Po?ow? porcji przek?adamy do pude?ka i zabieramy z 2 kromkami chleba.
Kopytka na ma?le ze szpinakiem i pestkami dyni, fasola szparagowa w sezamie
sk?adniki na 2 porcje:
Fasolka szparagowa w sezamie:
2 gar?? fasolki szparagowej
2 ?y?eczki sezamu
1 ?y?eczka mas?a
sl
Fasolk? gotujemy osolonej wodzie do mi?kko?ci, nast?pnie odcedzamy. Do gor?cej fasoli dodajemy mas?o, sezam i dok?adnie mieszamy.
Kopytka ze szpinakiem:
300g szpinaku
300g kopytek lub gnocchi
2 z?bki czosnku
p? cebuli
2 ?y?ki pestek dyni i s?onecznika
kawa?ek mas?a
Kopytka gotujemy do mi?kko?ci w osolonej wodzie. Na patelni podsma?amy posiekan? cebul? z czosnkiem, dodajemy szpinak i czekamy, a? zmniejszy obj?to??. Przek?adamy ugotowane kopytka mieszamy ze szpinakiem i dodajemy mas?o. Na wierzchu posypujemy pestkami dyni i s?onecznika.
4. CZWARTEK
?niadanie: Omlet czekoladowy z malinami
drugie ?niadanie:Twaro?ek z rzodkiewk? i chlebek
lunch: Kopytka na ma?le ze szpinakiem i pestkami dyni, fasola szparagowa w sezamie

Omlet czekoladowy z malinami
Twaro?ek z rzodkiewk? i chlebek
Kopytka na ma?le ze szpinakiem i pestkami dyni, fasola szparagowa w sezamie
Przepisy powy?ej 🙂
I oczywi?cie rozpiska tygodniowa poni?ej! 🙂