LUNCHBOX #3


lunchbox / poniedziałek, 15 kwietnia, 2019
Kochani, czy Wam też tak szybko mijają tygodnie?!
Jeszcze przed chwilką dodawałam zeszłotygodniowy wpis, a dzisiaj już czas na część trzecią!

Mnie dość szybko zleciał ten tydzień, a druga połowa wypełniona była głównie chorobą i leżeniem w łóżku, z tej racji, wybaczcie mi, ale przepisy są od poniedziałku do czwartku 🙂
to zaczynamy wpis #3! 🙂

1. PONIEDZIAŁEK

śniadanie: Pieczony omlet z serem, szpinakiem i parówką
drugie śniadanie: Owsianka kokosowa z malinami i czekoladą
lunch:  Domowe nuggetsy z kurczaka, kasza jęczmienna z kukurydzą i fasola

Pieczony omlet z serem, szpinakiem i parówką
składaniki na 2 porcje:
3 jajka
garść szpinaku
1 parówka (polecam 100% GoodValley albo parówki Piratki z Lidla)
odrobina oleju do wysmarowania naczynia
Jajka rozkłócamy w misce i przelewamy do naczynia wysmarowanego olejem. Dodajemy posiekany szpinak, pokrojoną w kawałki parówkę i ser. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 10-15 minut.
 
Owsianka kokosowa z malinami i czekoladą
składniki na 2 porcje
20g płatków owsianych
30g płatków ryżowych
150 ml mleka kokosowego
łyżeczka cukru
na każdą porcję: 3 kostki czekolady, garść borówek i garść malin
W garnku mieszamy płatki owsiane, ryżowe, mleko i cukier, zagotowujemy i gotujemy do miękkości ok. 10-15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia, przekładamy do pudełek i posypujemy posiekaną czekoladą, borówkami i malinami.
 
Domowe nuggetsy z kurczaka, kasza jęczmienna z kukurydzą i fasola
składniki na 2 porcje:
Nuggetsy:
200g polędwiczek z kurczaka
pół łyżeczki papryki słodkiej
sól, pieprz
1 małe jajko
1 łyżeczka jogurtu greckiego
2 kromki chleba razowego
1 łyżka oleju
Polędwiczki kroimy w mniejsze kawałki i wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, jajko, jogurt i dokładnie łączymy wszystkie składniki i kurczaka  odstawiamy do lodówki do zamarynowania na min. godzinę. Chleb razem z olejem miksujemy na drobną kruszonkę. Kawałki kurczaka obtaczamy w kruszonce i układamy na blasze. Nuggetsy pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach, aż będą rumiane.
Kasza z kukurydzą i fasolą:
1/2 szklanki kaszy jęczmiennej
pół cebuli
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
pół łyżeczki papryki słodkiej
1/4 łyżeczki papryki ostrej
pół szklanki kukurydzy
1/4 szklanki fasoli czerwonej
1 łyżka oleju rzepakowego
Kaszę jęczmienną gotujemy w szklance wody do miękkości, w razie potrzeby dodajemy więcej wody. Na patelni rozgrzewamy olej i przysmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy ugotowaną kaszę jęczmienną, dodajemy koncentrat, odrobinę wody, przyprawy oraz kukurydzę i fasolę. Dokładnie łączymy składniki i przysmażamy jeszcze przez 2-3 minuty – odstawiamy do wystygnięcia i przekładamy do pudełek.

2. WTOREK

śniadanie: Pieczony omlet z serem, szpinakiem i parówką
drugie śniadanie: Owsianka kokosowa z malinami i czekoladą
lunch:  Domowe nuggetsy z kurczaka, kasza jęczmienna z kukurydzą i fasola

Pieczony omlet z serem, szpinakiem i parówką
 
Owsianka kokosowa z malinami i czekoladą
 
Domowe nuggetsy z kurczaka, kasza jęczmienna z kukurydzą i fasola
 
Przepisy powyżej 🙂
 
3. ŚRODA
śniadanie: Omlet czekoladowy z malinami
drugie śniadanie: Twarożek z rzodkiewką i chlebek
lunch:  Kopytka na maśle ze szpinakiem i pestkami dyni, fasola szparagowa w sezamie

Omlet czekoladowy z malinami
składniki:
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kakao
2-3 łyżki cukru
garść malin
Białka ubijamy na puszystą masę, a żółtka łączymy z mąką z kakao i cukrem. Następnie dodajemy białka do masy. Przekładamy do naczynia wysmarowanego olejem a na wierzchu układamy maliny. Pieczemy 30 minut w 170 stopniach.
 
Twarożek z rzodkiewką i chlebek
składniki:
2 porcje
300g serka twarożkowego grani
5 rzodkiewek
szczypta soli i pieprzu
2 kromki chleba
Rzodkiewki kroimy w drobną kostkę i mieszamy razem z twarożkiem i przyprawami. Połowę porcji przekładamy do pudełka i zabieramy z 2 kromkami chleba.
 
Kopytka na maśle ze szpinakiem i pestkami dyni, fasola szparagowa w sezamie
składniki na 2 porcje:
Fasolka szparagowa w sezamie:
2 garść fasolki szparagowej
2 łyżeczki sezamu
1 łyżeczka masła
sól
Fasolkę gotujemy osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy. Do gorącej fasoli dodajemy masło, sezam i dokładnie mieszamy.
Kopytka ze szpinakiem:
300g szpinaku
300g kopytek lub gnocchi
2 ząbki czosnku
pół cebuli
2 łyżki pestek dyni i słonecznika
kawałek masła
Kopytka gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Na patelni podsmażamy posiekaną cebulę z czosnkiem, dodajemy szpinak i czekamy, aż zmniejszy objętość. Przekładamy ugotowane kopytka mieszamy ze szpinakiem i dodajemy masło. Na wierzchu posypujemy pestkami dyni i słonecznika.
4. CZWARTEK
śniadanie: Omlet czekoladowy z malinami
drugie śniadanie: Twarożek z rzodkiewką i chlebek
lunch:  Kopytka na maśle ze szpinakiem i pestkami dyni, fasola szparagowa w sezamie

Omlet czekoladowy z malinami
Twarożek z rzodkiewką i chlebek
Kopytka na maśle ze szpinakiem i pestkami dyni, fasola szparagowa w sezamie
Przepisy powyżej 🙂
 
I oczywiście rozpiska tygodniowa poniżej! 🙂