Polędwiczka wieprzowa w sosie chrzanowym


obiad / sobota, 13 kwietnia, 2019
Kwestia świątecznego obiadu pewnie już od dawna zaprząta Wam głowę, więc spieszę z pomocą! Święta Wielkanocne kojarzą się z jajkami, kiełbasą, żurkiem i właśnie chrzanem, a w moim świątecznym obiedzie to właśnie on będzie grał główną rolę.

Soczysta polędwiczka wieprzowa z sosem chrzanowym świetnie sprawdzi się na świątecznym stole. Do mięsa oczywiście będą pasowały ziemniaczki, surówka czy marchewka z groszkiem, więc możecie dowolnie łączyć, tak jak lubicie, a ja proponuje kaszę jęczmienną i ogóreczki 🙂
składniki:
2-3 porcje
0,5 kg polędwiczki wieprzowej
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka przyprawy do mięs
pół szklanki kaszy jęczmiennej
do podania: ogóreczki kiszone lub konserwowe
sos chrzanowy:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
400 ml bulionu zimnego
80 ml śmietanki 30% zimnej
2-3 łyżki tartego chrzanu
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z białych błon i kroimy na 4 równe części. Polewamy 2 łyżkami oleju rzepakowego i posypujemy przyprawą do mięs. Mięso dokładnie obtaczamy w przyprawie i oleju, a następnie odstawiamy do marynowania na min. godzinę. W tym czasie gotujemy kaszę jęczmienną – na pół szklanki kaszy jęczmiennej 2 szklanki wody i odrobina soli.
Polędwiczkę obsmażamy na 1 łyżce oleju z każdej strony po 2 minuty, przekładamy do naczynia i pieczemy w 180 stopniach przez 18 minut. Wyjmujemy i czekamy 2-3 minuty, żeby polędwiczka została soczysta, po czym kroimy w plastry.
Sos: W drugim garnku rozpuszczamy masło, a następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Dodajemy śmietankę cały czas mieszając, a następnie dodajemy bulion. Sos gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje, cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje, wyłączamy ogień, dodajemy chrzan, sól i pieprz.
Sos chrzanowy wylewamy na talerz, a na nim układamy kaszę, plastry polędwicy i ogóreczki.