Ten omlet rozpieści twoje podniebienie!
Wyobraź sobie śniadanie, które nie tylko rozpieści twoje podniebienie, ale również dostarczy energii na cały dzień.
Sycące jajka, delikatny szpinak, aromatyczny łosoś i kremowy twarożek – to połączenie sprawi, że każdy kęs staje się prawdziwą ucztą! Gwarantuję, że po spróbowaniu tego omleta szpinakowego z łososiem i twarożkiem, stale zagości on w twoim codziennym menu.
składniki na 1 porcje:
- 2 garści szpinaku
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 2 plastry łososia wędzonego
- 1 pomidor
- 80g twarożku grani
- olej/ oliwa do wysmarowania patelni
Przygotowanie:
Szpinak, jajka i przyprawy blendujemy na gładką masę. Wylewamy ją na natłuszczoną patelnię (20 cm) – nie musi być rozgrzana. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty i w razie konieczności, jeśli nie zetnie się góra, przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy ok. 1 minutę, a następnie przekładamy na talerz.
Pomidora kroimy na pół, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na mocniejszym ogniu przez 1 minutę z obu stron. Omlet podajemy z twarożkiem, łososiem i smażonymi pomidorami.
Smacznego!
Wartości odżywcze: 336 kcal, B: 33g, T:20g, W: 7g