Omlet szpinakowy z łososiem i twarożkiem


featured, śniadanie, śniadanie z jajem, zdrowo / piątek, 12 lipca, 2024

Ten omlet rozpieści twoje podniebienie!

Wyobraź sobie śniadanie, które nie tylko rozpieści twoje podniebienie, ale również dostarczy energii na cały dzień.

Sycące jajka, delikatny szpinak, aromatyczny łosoś i kremowy twarożek – to połączenie sprawi, że każdy kęs staje się prawdziwą ucztą! Gwarantuję, że po spróbowaniu tego omleta szpinakowego z łososiem i twarożkiem, stale zagości on w twoim codziennym menu.

składniki na 1 porcje:

  • 2 garści szpinaku
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 2 plastry łososia wędzonego
  • 1 pomidor
  • 80g twarożku grani
  • olej/ oliwa do wysmarowania patelni

Przygotowanie:

Szpinak, jajka i przyprawy blendujemy na gładką masę. Wylewamy ją na natłuszczoną patelnię (20 cm) – nie musi być rozgrzana. Przykrywamy pokrywką i smażymy na średnim ogniu przez ok. 3-4 minuty i w razie konieczności, jeśli nie zetnie się góra, przewracamy omlet na drugą stronę i smażymy ok. 1 minutę, a następnie przekładamy na talerz.
Pomidora kroimy na pół, wrzucamy na patelnię i podsmażamy na mocniejszym ogniu przez 1 minutę z obu stron. Omlet podajemy z twarożkiem, łososiem i smażonymi pomidorami.

Smacznego!

Wartości odżywcze: 336 kcal, B: 33g, T:20g, W: 7g