Oto pieczony odpowiednik tradycyjnej gotowanej owsianki
Pomys?w na owsianki mo?e by? mnstwo – wystarczy zmieni? jeden sk?adnik, a mamy zupe?nie nowe danie. A gdyby tak zamiast j? gotowa? to upiec? Je?li nie prbowa?a?/-e? jeszcze pieczonej owsianki to koniecznie musisz zrobi? ten przepis. Owsiank? mo?na je?? na ciep?o, ale ?wietnie sprawdzi si? te? jako drugie ?niadanie na wynos. Skoro mamy czerwiec to do dzisiejszego przepisu wybra?am pyszne, soczyste truskawki, ktrych s?odycz ?wietnie uzupe?nia si? z bananem i pistacjami.

Przepis na 2 porcje:
- 60g p?atkw owsianych
- 300g mleka/napoju ro?linnego
- 2 jajka
- 150g skyru waniliowego lub jogurtu greckiego
- 1-2 ?y?ki cukru lub erytrytolu
- 2 banany
- gar?? truskawek
- gar?? pistacji
Przygotowanie:
W misce umieszczamy p?atki owsiane, mleko/napj ro?linny, jogurt, jajka i cukier. Wszystko dok?adnie mieszamy. Banany kroimy w plasterki – jednego z nich wrzucamy do miski, a drugi zostawiamy.
Powsta?? mas? przek?adamy do naczynia ?aroodpornego. Na wierzchu uk?adamy banany, truskawki i pistacje. Owsiank? pieczemy ok. 30 minut w temp. 175 stopni.
Pieczon? owsiank? mo?emy podawa? na ciep?o, ale ?wietnie sprawdzi si? te? jako drugie ?niadanie na wynos.





