Pieczony pstr?g z kopytkami szpinakowymi i broku?ami


obiad, zdrowo / środa, 4 stycznia, 2017
Wszystkie zalecenia ?ywieniowe podkre?laj?, ?eby na Naszych sto?ach co najmniej dwa razy w tygodniu powinna znale?? si? ryba! Mimo, ?e zewsz?d jeste?my taranowani informacjami, ?e ryby zawieraj? metale ci??kie, albo pochodz? z zanieczyszczonych wd, to uwa?am, ?e wystarczy poszuka? w sprawdzonych sklepach ryb z lokalnych hodowli.

Wracaj?c do przepisu. to dzisiaj mam dla Was przepis na pieczonego pstr?ga z przepyszn? marynat?, ktr? ostatnio us?ysza?am w programie 'Wiem co jem’. Koniecznie musia?am sprbowa? jak smakuje i od razu trafi?a na list? ulubionych. Dzi?ki niej ryba jest soczysta i ma wyrazisty smak. Ryb? poda?am z pysznymi kopytkami szpinakowymi oraz klasycznie z broku?ami. Poni?ej przedstawi?am Wam mj pomys?, co zrobi? z du?? ilo?ci? kopytek (tak, jest inna odpowied? ni? je zje??! :))
A wy co s?dzicie o takim daniu? 🙂

sk?adniki:
2 porcje+ mnstwo kopytek do zamro?enia
2 pstr?gi
2 plastry cytryny
sl
marynata:
1 ?y?ka musztardy gorczycowej
1 ?y?ka miodu
1 ?y?ka serka kremowego
Kopytka szpinakowe:
1 kg ziemniakw
150g szpinaku
350g m?ki pszennej
1 jajko
sl, pieprz
Broku?y
Ryba: Pstr?gi posypujemy sol?. Sk?adniki marynaty mieszamy ze sob? i nak?adamy do wn?trza ryby. Plasterki cytryny k?adziemy na pstr?gu. Ryb? k?adziemy na folii aluminiowej GOSIA i pieczemy w temp. 180 stopni przez 30 minut.
Kopytka szpinakowe: Ziemniaki obieramy ze skry i gotujemy do mi?kko?ci. Szpinak myjemy i wrzucamy na patelni?, a? zmi?knie, pod koniec gotowania dodajemy sl i pieprz. Nast?pnie odcedzamy i ubijamy na g?adkie puree za pomoc? t?uczka lub przeciskamy przez prask?. Dodajemy szpinak i ponownie mieszamy. Do jeszcze ciep?ych ziemniakw dodajemy m?k?, ponownie mieszamy i dodajemy jajko – nale?y sk?adniki bardzo szybko po??czy?, najlepiej r?k?, aby jajko nie zmieni?o si? w jajecznic?. Ciasto wyjmujemy na stolnic? (w razie potrzeby dodajemy m?ki) i dzielimy na 4 cz??ci. Jedn? cz??? ciasta dzielimy ponownie na p?, formujemy wa?ek i kroimy no?em w romby. Kopytka wrzucamy do gotuj?cej osolonej wody i gotujemy oko?o 1-2 minuty od wyp?yni?cia.
Kopytka mo?emy podawa? ugotowane od razu lub pola? stopionym mas?em.
Broku?y gotujemy w osolonej wodzie do mi?kko?ci.
Pieczonego pstr?ga podajemy z cytryn?, broku?ami i kopytkami szpinakowymi!
Smacznego!

A poni?ej mj patent na du?a ilo?? kopytek z wykorzystaniem woreczkw GOSIA!

Pierogi, kopytka, kluski ?l?ski i wszelkie inne produkty m?czne s? dosy? pracoch?onne. Dlatego ja zazwyczaj wol? zrobi? wi?cej a rzadziej. A co zrobi? z du?? ilo?ci? kopytek? Po prostu zamrozi?! Jednak najlepiej wykorzysta? do tego pojedyncze torebki, dzi?ki, ktrym mo?ecie zamrozi? od razu gotowe porcje. Najpierw nale?y podgotowa? kopytka, nast?pnie wy?o?y? na talerz, aby wystyg?y. Tak przygotowane kopytka mrozimy w pojedynczych torebkach. A kiedy najdzie Nas na nie ochota, wystarczy wrzuci? zamro?one kopytka na gor?c? wod? i podgrza? na wolnym ogniu lub przysma?y? na patelni z dodatkiem mas?a. Co kto woli! 🙂