Kwestia ?wi?tecznego obiadu pewnie ju? od dawna zaprz?ta Wam g?ow?, wi?c spiesz? z pomoc?! ?wi?ta Wielkanocne kojarz? si? z jajkami, kie?bas?, ?urkiem i w?a?nie chrzanem, a w moim ?wi?tecznym obiedzie to w?a?nie on b?dzie gra? g?wn? rol?.
Soczysta pol?dwiczka wieprzowa z sosem chrzanowym ?wietnie sprawdzi si? na ?wi?tecznym stole. Do mi?sa oczywi?cie b?d? pasowa?y ziemniaczki, surwka czy marchewka z groszkiem, wi?c mo?ecie dowolnie ??czy?, tak jak lubicie, a ja proponuje kasz? j?czmienn? i ogreczki 🙂
sk?adniki:
2-3 porcje
0,5 kg pol?dwiczki wieprzowej
2 ?y?ki oleju rzepakowego
1 ?y?ka przyprawy do mi?s
p? szklanki kaszy j?czmiennej
do podania: ogreczki kiszone lub konserwowe
sos chrzanowy:
2 ?y?ki mas?a
2 ?y?ki m?ki
400 ml bulionu zimnego
80 ml ?mietanki 30% zimnej
2-3 ?y?ki tartego chrzanu
szczypta soli i pieprzu
Przygotowanie:
Pol?dwiczk? wieprzow? oczyszczamy z bia?ych b?on i kroimy na 4 rwne cz??ci. Polewamy 2 ?y?kami oleju rzepakowego i posypujemy przypraw? do mi?s. Mi?so dok?adnie obtaczamy w przyprawie i oleju, a nast?pnie odstawiamy do marynowania na min. godzin?. W tym czasie gotujemy kasz? j?czmienn? – na p? szklanki kaszy j?czmiennej 2 szklanki wody i odrobina soli.
Pol?dwiczk? obsma?amy na 1 ?y?ce oleju z ka?dej strony po 2 minuty, przek?adamy do naczynia i pieczemy w 180 stopniach przez 18 minut. Wyjmujemy i czekamy 2-3 minuty, ?eby pol?dwiczka zosta?a soczysta, po czym kroimy w plastry.
Sos: W drugim garnku rozpuszczamy mas?o, a nast?pnie dodajemy m?k? i energicznie mieszamy. Dodajemy ?mietank? ca?y czas mieszaj?c, a nast?pnie dodajemy bulion. Sos gotujemy na wolnym ogniu, a? zg?stnieje, ca?y czas mieszaj?c. Gdy sos zg?stnieje, wy??czamy ogie?, dodajemy chrzan, sl i pieprz.
Sos chrzanowy wylewamy na talerz, a na nim uk?adamy kasz?, plastry pol?dwicy i ogreczki.






