Ju? powoli przygotowujemy si? do t?ustego czwartku! W tym roku przygotowa?am dla Was dwa przepisy, dzi?ki ktrym ka?dy, kto boli si? ciasta dro?d?owego, na pewno da rad?.W wtorek kolejny przepis, a tymczasem zapraszam na sypan? dro?d?wk?. Ciasto w przygotowaniu jest bardzo proste, bo bez wyrabiania! Komu ciasto dro?d?owe nie wychodzi lub si? boi sprbowa? zach?cam do wykonania tego przepisu na pocz?tek. Wystarczy dobrze odmierzy? sk?adniki i po kolei umie?ci? je w misce, poczeka?, wymiesza?, upiec i gotowe. Taka wersja ciasta dro?d?owego wyjdzie ka?demu – obiecuj?! 🙂

sk?adniki:
100g ?wie?ych dro?d?y
szczypta soli
3/4 szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego
3/4 szklanki oleju
5 roztrzepanych jaj
3/4 szklanki ciep?ego mleka
4 szklanki m?ki tortowej typ 450
Kruszonka:
p? szklanki m?ki
80g mas?a
2 ?y?ki cukru pudru
1 ?y?eczka skrki otartej z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie sk?adniki PO KOLEI! umieszczamy w misce. Nie mieszamy! Misk? przykrywamy ?ciereczk? i odstawiamy w ciep?e miejsce na ok. 2h. Po tym czasie dok?adnie ??czymy ze sob? wszystkie sk?adniki i przek?adamy na blach? wy?o?on? wcze?niej papierem do pieczenia. Na wierzchu posypujemy kruszonk? lub je?li chcemy mo?emy doda? jaki? lekki owoc (np. borwki czy maliny). Dro?d?wk? wstawiamy do zimnego piekarnika na ?rodku i ustawiamy go na 180 stopni. Od momentu jak piekarnik si? nagrzeje pieczemy ciasto 30 minut, a? dro?d?wka b?dzie na wierzchu rumiana.
Kruszonka:
M?k?, mas?o i cukier ucieramy ze sob? tak, aby powsta?y nieregularne grudki. Dodajemy skrk? start? z cytryny.










