Kotleciki z kaszy jaglanej z pikantnym jogurtem greckim


obiad, vege, zdrowo / niedziela, 4 stycznia, 2015
Muszę się przyznać, że miałam wiele obaw przygotowując to danie. Sama do końca nie wiedziałam, czy ten smak przypadnie mi do gustu. Jednak mile się zaskoczyłam! Kotleciki wyszły naprawdę pyszne i na pewno nie raz jeszcze zagoszczą w moim menu.

Domyślam się, że Wy też na pewno podejdziecie do tego przepisu sceptycznie : Jak to kotlet bez mięsa?! Ale naprawdę to możliwe i to z niesamowitym efektem. Zachęcam do spróbowania 🙂

składniki:
około 10 kotlecików
200 g kaszy jaglanej
cebula
2 małe marchewki
pęczek pietruszki
1 dużo jajko
1 łyżka mąki pełnoziarnistej
2 łyżki otrębów owsianych
sól, pieprz
olej
papryczka chili zielona i czerwona
jogurt grecki

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. (Kaszę należy przepłukać przed gotowaniem wodą dzięki temu pozbywamy się goryczy). I zostawiamy do ostygnięcia. Cebulę pokrojoną w piórka przysmażamy na oleju i również zostawiamy do ostygnięcia. Marchew ścieramy na tarce, pół pęczka pietruszki siekamy, a pół papryczki chili kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie łączymy ze sobą. Formujemy kotleciki i przysmażamy na oleju po około 3-4 minuty na jednej stronie. Jogurt grecki łączymy z pokrojonymi w plasterki papryczkami chili i dokładnie mieszamy. Kotleciki podajemy z jogurtem!