Kotleciki z kaszy jaglanej z pikantnym jogurtem greckim


obiad, vege, zdrowo / niedziela, 4 stycznia, 2015
Musz? si? przyzna?, ?e mia?am wiele obaw przygotowuj?c to danie. Sama do ko?ca nie wiedzia?am, czy ten smak przypadnie mi do gustu. Jednak mile si? zaskoczy?am! Kotleciki wysz?y naprawd? pyszne i na pewno nie raz jeszcze zagoszcz? w moim menu.

Domy?lam si?, ?e Wy te? na pewno podejdziecie do tego przepisu sceptycznie : Jak to kotlet bez mi?sa?! Ale naprawd? to mo?liwe i to z niesamowitym efektem. Zach?cam do sprbowania 🙂

sk?adniki:
oko?o 10 kotlecikw
200 g kaszy jaglanej
cebula
2 ma?e marchewki
p?czek pietruszki
1 du?o jajko
1 ?y?ka m?ki pe?noziarnistej
2 ?y?ki otr?bw owsianych
sl, pieprz
olej
papryczka chili zielona i czerwona
jogurt grecki

Kasz? gotujemy wed?ug instrukcji na opakowaniu. (Kasz? nale?y przep?uka? przed gotowaniem wod? dzi?ki temu pozbywamy si? goryczy). I zostawiamy do ostygni?cia. Cebul? pokrojon? w pirka przysma?amy na oleju i rwnie? zostawiamy do ostygni?cia. Marchew ?cieramy na tarce, p? p?czka pietruszki siekamy, a p? papryczki chili kroimy w drobn? kostk?. Wszystkie sk?adniki wrzucamy do miski i dok?adnie ??czymy ze sob?. Formujemy kotleciki i przysma?amy na oleju po oko?o 3-4 minuty na jednej stronie. Jogurt grecki ??czymy z pokrojonymi w plasterki papryczkami chili i dok?adnie mieszamy. Kotleciki podajemy z jogurtem!