Musz? si? przyzna?, ?e mia?am wiele obaw przygotowuj?c to danie. Sama do ko?ca nie wiedzia?am, czy ten smak przypadnie mi do gustu. Jednak mile si? zaskoczy?am! Kotleciki wysz?y naprawd? pyszne i na pewno nie raz jeszcze zagoszcz? w moim menu.
Domy?lam si?, ?e Wy te? na pewno podejdziecie do tego przepisu sceptycznie : Jak to kotlet bez mi?sa?! Ale naprawd? to mo?liwe i to z niesamowitym efektem. Zach?cam do sprbowania 🙂
sk?adniki:
oko?o 10 kotlecikw
200 g kaszy jaglanej
cebula
2 ma?e marchewki
p?czek pietruszki
1 du?o jajko
1 ?y?ka m?ki pe?noziarnistej
2 ?y?ki otr?bw owsianych
sl, pieprz
olej
papryczka chili zielona i czerwona
jogurt grecki
Kasz? gotujemy wed?ug instrukcji na opakowaniu. (Kasz? nale?y przep?uka? przed gotowaniem wod? dzi?ki temu pozbywamy si? goryczy). I zostawiamy do ostygni?cia. Cebul? pokrojon? w pirka przysma?amy na oleju i rwnie? zostawiamy do ostygni?cia. Marchew ?cieramy na tarce, p? p?czka pietruszki siekamy, a p? papryczki chili kroimy w drobn? kostk?. Wszystkie sk?adniki wrzucamy do miski i dok?adnie ??czymy ze sob?. Formujemy kotleciki i przysma?amy na oleju po oko?o 3-4 minuty na jednej stronie. Jogurt grecki ??czymy z pokrojonymi w plasterki papryczkami chili i dok?adnie mieszamy. Kotleciki podajemy z jogurtem!