Placki ziemniaczane z czosnkową śmietaną i wędzonym łososiem


obiad, przystawki, różne / poniedziałek, 6 stycznia, 2014
Receptura stara jak świat, ale smakują jak najbardziej wyszukane danie. Tradycyjne placki ziemniaczane! Nie znam osoby, która by ich nie lubiła.

Ze śmietaną, z cukrem, z cukrem i śmietaną, albo same. Milion pomysłów na dodatki do samych w sobie pysznych placuszków. Tradycyjne placki w nowoczesnym wydaniu z wędzonym łososiem? Dlaczego nie! Smakują cudownie i chyba zostaną moim faworytem jak narazie 🙂 Zapraszam do gotowania! 🙂

składniki
1 kg ziemniaków
1 cebula
1 łyżka mąki
2 jajka
odrobina mleka
sól i pieprz
olej
sos:
2 łyżki śmietany
2 łyżki jogurtu
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
bazylia
łosoś wędzony

Ziemniaki obieramy ze skóry i wrzucamy razem z cebulą do maszynki ze specjalnymi ostrzami do ziemniaków (jeśli nie posiadamy takiej, ziemniaki można zetrzeć na tarce). Dodajemy sól, pieprz. Jajka rozkłócamy z mlekiem. Jajeczno-mleczną mieszaninę dodajemy do masy razem z łyżką mąki. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy (sekret udanych i pulchnych placków, dokładne mieszanie widelcem do dokładnego wymieszania się składników). Rozgrzewamy sporą ilość oleju na patelni i gdy będzie już dobrze rozgrzany chochlą nakładamy masę ziemniaczaną i smażymy małe placuszki. Zabierzmy się za przygotowanie sosu. Śmietanę łączymy z jogurtem, czosnek przecieramy przez praskę i dodajemy do śmietany i jogurtu, a na koniec solimy i pieprzymy i dobrze mieszamy. Gdy placki będą już gotowe (smązymy je z obu stron do osiągnięcia rumianej skórki, pamiętajmy, aby nie smażyć za szybko bo placki będą suche) odsączamy je papierem ręcznikowym z tłuszczu. Układamy na talerzu, kładziemy kleks sosu, kawałek wędzonego łososia i posypujemy pokrojoną bazylią! Smacznego! 🙂